Greșeala pe care o fac gospodinele cu borcanele de murături. Cum trebuie sterilizate, de fapt

de: Cătălina Burghelea
06 08. 2022

Este ultima lună de vară și gospodinele din întreaga țară deja încep să își facă planurile pentru umplerea rafturilor din cămară cu murături, gemuri și conserve de care să se bucure toată familia la iarnă. Indiferent de opțiuni, primul pas este același, fiind diferența dintre succes și eșec. Află care este greșeala pe care o faci atunci când sterilizezi borcanele cu gogonele și de ce este atât de importantă temperatura. Ține cont de aceste sfaturi, rezultatul te va încânta.

Truc cheie pentru murături delicioase

Deși centrele comerciale oferă o gamă variată de dulcețuri, gemuri, murături, compoturi etc., cele preparate în casă vor fi mereu calitative, sănătoase, fără aditivi nedoriți, îndulcitori sau conservanți. Cu toate acestea, gospodinele fac unele greșeli cu borcanele în care vor depozita mâncarea lor preferată.

Orice ai vrea să prepari bun, primul pas este mereu același: pregătirea recipientelor. Puțină lume își dă seama cât de importantă este această etapă. Dacă borcanele nu sunt curățate cu simț de răspundere, compoziția din ele se va strica, lucru pe care nu și-l dorește nimeni.

Cum trebuie sterilizate borcanele, de fapt

Înainte de a pune castraveții, roșiile, țelina sau gemul de vișine în borcane, acestea din urmă trebuie sterilizate. Procesul are ca scop eliminarea tuturor bacteriilor și sporilor de mucegai din interior sau de pe capac. Astfel, spală recipientele la o temperatură cuprinsă între 105 și 110 grade Celsius. Acest detaliu este ignorat de multe gospodine.

Nu contează dacă ai borcane vechi sau cumpărate din magazin, ele trebuie spălate, inclusiv capacele, în apă caldă cu detergent de vase și frecate bine, atât la interior cât și la exterior, cu un burete de vase. Apoi clătește-le cu apă caldă, până ești sigură că s-a dus orice urmă de lichid degresant. La final, mai dă-le un jet de apă rece.

Metoda care nu dă greș

Lasă-le la scurs în jur de două minute, după care așază capacele și borcanele cu gura în sus pe tava pe care urmează să le sterilizezi. Introdu tava în cuptor și setează temperatura la 150 de grade Celsius. Atunci când picăturile de apă încă rămase pe vas încep să sfârâie, mai lasă încă un minut, apoi oprește cuptorul.

Borcanele de murături se mai pot steriliza și pe aragaz, într-o oală cu apă clocotită. Această metodă este destul de des folosită în România, însă, nu și cea mai eficientă, în condițiile în care apa nu va depăși 100 de grade Celsius.