Greșeala pe care nu trebuie să o faci niciodată înainte de a mânca pepene rosu. Pericolul la care te poți expune

de: Sabina Anastasia
24 07. 2022

Pepenele roșu este un fruct consumat des de români în perioada verii. El este plin de nutrienți, are un conținut scăzut de calorii și niciun fel de grăsimi. Consumat în cantități rezonabile, pepenele roșu oferă numeroase beneficii organismului. Dacă nu este depozitat în mod corect, însă, consumatorii se pot expune la un mare pericol. Nu pune pepenele nespălat în frigider absolut niciodată. Iată ce se poate întâmpla!

Efectul secundar al pepenelui roșu la care probabil nu te-ai gândit

Pepenele roșu este un fruct bogat în antioxidanți și aminoacizi. Aceștia permit organismului să funcționeze în mod corect și eficient. Aminoacizii sunt baza pentru proteine, care sunt folosite, la rândul lor, în toate funcțiile vitale din organism, potrivit specialiștilor din sănătate.

Un pepene roșu este format, însă, în proporție de aproximativ 92% din apă. Dacă este consumat în mod exagerat poate să conducă și la efecte secundare, printre care se numără și intoxicația cu apă sau suprahidratarea. Așa cum probabil ați ghicit deja, aceasta apare atunci când organismul prezintă un nivel excesiv de apă, care conduce la pierderea sodiului.

Medicii sfătuiesc consumatorii să nu mănânce cantități prea mari de pepene roșu. Desigur, zilele de vară devin din ce în ce mai călduroasă, iar temperaturile ating valori caniculare. Oamenii beau, în mod natural, apă și alte lichide în cantități mari. Din acest motiv, există și riscul suprahidratării.

Dacă excesul de apă nu este eliminat din organism, acesta poate conduce la creșterea volumului de sânge. La rândul său, acest lucru poate conduce la stări de epuizare, umflare a picioarelor, slăbirea rinichilor și alte afecțiuni de acest fel.

Nu pune pepenele nespălat în frigider: la ce riscuri te expui

Pe lângă faptul că sunt persoane care nu au voie să consume pepene roșu, pot să apară efecte secundare și dacă nu suntem atenți la modul în care îl depozităm. Așa cum știm deja, toate fructele și legumele trebuie spălate foarte bine, înainte de a fi consumate. Aceeași regulă se aplică și în cazul pepenelui roșu.

Acest fruct poate să fie deosebit de periculos pentru sănătatea ta, dacă nu este spălat înainte de a fi consumat. Atenție, însă! Nu depozitați pepenele, indiferent dacă este roșu sau galben, în frigider, fără să-l fi spălat înainte. Poate fi un mare risc pentru sănătate.

Cum ați ajuns acasă, spălați imediat pepenele roșu. Dacă te întrebi de ce trebuie să faci acest lucru, chiar înainte de a pune fructul la rece, ei bine, pe coaja acestuia se află o mulțime de bacterii și viruși.

Dacă depozitezi pepenele roșu în frigider fără să îl fi spălat înainte, bacteriile de pe acesta se vor transfera pe restul produselor pe care le ai în frigider. Astfel, toate alimentele tale riscă să se contamineze. Așa riști să te confrunți cu infecții cu Salmonella și chiar și hepatita A.

Nu mai trebuie să insistăm asupra riscurilor la care te expui dacă mănânci pepenele nespălat. Raționamentul este foarte simplu: odată ce ai tăiat pepenele roșu fără să îl fi spălat, toate bacteriile ajung în interiorul acestuia, din care te hrănești.