Greşeala pe care nu trebuie să o faci niciodată când este cutremur. Aşa nu te pui în pericol

Greşeala pe care nu trebuie să o faci niciodată când este cutremur. Aşa nu te pui în pericol
Ce trebuie sa eviti sa faci atunci cand e cutremur

Atunci când are loc un cutremur, cetățenii trebuie să acționeze cu calm și să respecte anumite reguli care-i vor ajuta să se protejeze împotriva seismelor. Care sunt acțiunile periculoase pe care trebuie să le eviți, atunci când vrei să evacuezi clădirea, conform Universității Naționale Autonome din Mexic.

Cum te protejezi în caz de cutremur

În dimineața zilei de joi, 22 septembrie, a fost înregistrat un cutremur cu o magnitudine de 6,9 ​​grade, în jurul orei 1:16 dimineața cu epicentru în Coalcoman, Michoacan, Mexic.

Cetățenii care dormeau sau erau pe cale de a adormit au fost nevoiți să fugă din casele lor, pentru a supraviețui seismului devastator.

În majoritatea cazurilor, punctul de întâlnire a fost făcut în stradă, motiv pentru care Protecția Civilă a subliniat importanța luării anumitor detalii în calcul de către locuitori.

Deși autoritățile insistă asupra respectării unor anumite reguli precum „nu fugi, nu striga, nu împinge”, iată ce trebuie să faci dacă ai ieșit afară și încerci să te adăpostești în timpul unui cutremur.

  • Evită să stai sub obiecte agățate, cabluri, scări exterioare, clădiri cu fațade ornamentate, balcoane și orice alte obiect care ar putea pica.
  • Nu este recomandat să aprinzi chibrituri sau să aprinzi vreun întrerupător de lumină, deoarece poate exista o scurgere de gaz, ce poate provoca o explozie.
  • Găsește o zonă sigură unde te poți adăposti.
  • Nu sta în mijlocul străzii, deoarece pe acolo ar putea trece o mașină care circulă haotic.
  • Nu te apropia de firele prăbușite, găurile în pavaj sau orice alte obiecte periculoase care te pot răni.

Locul din casă unde te poți adăposti, în caz de seism

În cazul în care te afli în casă sau apartament în timpul cutremurului, nu trebuie să te panichezi. Păstrează-ți calmul și găsește un loc ferit unde te poți ascunde.

Evită bucătăria, deoarece există mari șanse ca geamurile și ușile dulapurilor să se deschidă. În acest caz, farfuriile și paharele se pot sparge, iar tu te poți răni sau tăia în cioburi.

Indicat ar fi, potrivit specialiștilor, să te poziționezi sub tocul ușii, fiind o structură rezistentă, sau sub un birou sau o masă solidă.

De asemenea, este imperativ necesar să stai departe de balcon, deoarece acesta este primul care cade, în cazul unui cutremur devastator de peste 7 grade. Trebuie să eviți să ieși pe scări sau în liftul blocului, din aceleași considerente.