Greșeala pe care nu trebuie să o faci când folosești cardul de cumpărături. Poți ajunge să plătești triplu
Înainte de sărbătorile de iarnă, mulți români apelează la cardurile de credit sau cumpărături pentru a face față provocărilor de sezon. Unii nu știu că pot ajunge să plătească sume triple de bani, dacă fac o greșeală comună. De ce să nu scoți niciodată banii la un ATM sau la bancomat.
Avertisment pentru românii cu card de credit de sărbători
În preajma Crăciunului și a Anului Nou, românii apelează la cardurile de credit sau de cumpărături, cum li se mai spune, pentru a face față tuturor cerințelor pe care trebuie să le îndeplinească. Deși astfel de carduri au avantajele lor, plata fiind efectuată fără a plăti dobândă, riscurile sunt tot mari.
Avertismentul a venit din partea analistului bancar Irina Chițu, care le-a recomandat românilor să folosească cu grijă cardul de credit sau de cumpărături. Dacă știi că nu îl poți folosi corect, mai bine nu îl obții. Altfel, riști să ai mereu în buzunar un împrumut la bancă.
Ce reprezintă banii de pe cardul de credit și cum îi folosești
„Sunt bani pe care îi ai pe card, e o linie de credit, care, pe măsură ce dai înapoi din acei bani, se pun la loc. Și deci ai, din nou, posibilitatea să-i folosești. Și faptul că tu-i ai tot timpul acolo la tine și te duci în magazine, e foarte tentant să dai banii pe ceva ce nu ai nevoie, de fapt, pe dorințe, și poate să faci cumpărături impulsive”, a spus Irina Chițu.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă, de fapt, prima cifră a cardului tău. Detaliul de care sigur nu aveai habar, cine are diferit
Greșeala pe care mulți o fac cu cardul de cumpărături
Analiștii economici le recomandă românilor să fie atenți la detalii când fac cumpărături cu cardul. Cardul de credit este, prin natura lui, card de cumpărături. Așa se și numește. De ce? Pentru că atunci când faci cumpărături direct cu el la comerciant, nu vei mai plăti comision ca și cum scoți banii de la bancomat.
Mulți fac greșeala de a scoate banii de la ATM, de la bancomat de pe cardul de credit, fără să își dea seama că astfel ajung să plătească sume de trei ori mai mari. Analiștii economici au explicat și de ce ar fi foarte bine ca niciodată să nu retragi banii de pe cardul de credit sau cumpărături.
Te-ar putea interesa și: Cardul cu care poți călători gratis în întreaga lume. Puțini oameni îl dețin
Cum riști să plătești triplu pentru cumpărături
Când retragi banii de pe cardul de credit sau cumpărături de la un bancomat, pierzi de trei ori. În primul rând, trebuie să plătești comisionul de retragere, care este foarte mare dacă instituția bancară de la al cărei bancomat ai retras banii nu corespunde cu cea la care ți-ai făcut cardul. Sumele pot ajunge și la 2%.
A doua oară pierzi din cauză că nu se aplică perioada de garanție, adică perioada în care nu se plătesc dobânzi și comisioane. Intervalul în care nu plătești dobândă poate să se încadreze între 45 și 60 de zile, cu condiția de a plăti toți banii pe care i-ai împrumutat în perioada de grație.