Greșeala majoră pentru care blatul prăjiturilor se lasă când îl scoți din cuptor. Detaliul care strică tot

de: Ioana Bucur
25 01. 2023

Este o problemă cu care se confruntă nu doar cei care au mai puțină experiență în bucătărie, ci și gospodinele și cofetarii iscusiți. Află, din rândurile de mai jos, care este greșeala majoră pentru care blatul prăjiturilor se lasă când îl scoți din cuptor. Detaliul ignorat de mulți ajunge să strice toate eforturile depuse în timp preparării.

Greșeala majoră pentru care blatul prăjiturilor se lasă când îl scoți din cuptor

Cauți rețeta perfectă, cumperi toate ingredientele și îți faci curajul să începi să gătești, dorind să poți pune pe masă pentru familie și prieteni un desert nu doar delicios, dar și arătos. Apoi, după toate eforturile tale, entuziasmul se „dezumflă” în momentul în care scoți blatul din cuptor.

Așa cum am mai spus, este o situație nedorită, dar de care nu se lovesc doar cei fără prea multă experiență în bucătărie, ci și multe gospodine și cofetari iscusiți. Din fericire, există câteva sfaturi ce ne pot ajuta să o evităm.

Citește și: De ce se lasă checul, de fapt. Detaliul care strică imediat desertul, şi tu procedezi aşa

La ce trebuie să fii atent

Greșeala majoră pentru care blatul prăjiturilor se lasă când îl scoți din cuptor este legată de temperatură. De cele mai multe ori, aluaturile scad după ce sunt coapte la temperaturi prea mari sau prea mici. Setează cuptorul undeva între 180 și 200 de grade Celsius și lasă-l să se încingă bine înainte de a introduce tava în el.

Și ingredientele joacă un rol esențial în acest fenomen. Cantitățile din rețetă trebuie respectate la gram sau mililitru. Dacă nu pui prea multe lichide sau prea puțin ulei sau grăsime, rezultatul poate fi umflarea de la aer și apoi „prăbușirea” la răcire. Ai grijă ca făina încorporată să fie cernută bine înainte.

Al treilea aspect de care trebuie să ții cont este modul în care sunt amestecate ingredientele recomandate în rețetă. În cazul în care vei mixa prea mult compoziția, blatul  o să se lase din pricina excesului de aer din aluat. La polul opus, dacă nu vei amesteca suficient de bine compoziția sau nu ai bătut albușurile așa cum trebuie, blatul se va lăsa pentru că va fi prea dens și n-o să poată să crească.

Citește și: La ce temperatură se coace pizza. Secretul unui blat pufos, exact ca la restaurant