Greșeala majoră pe care o faci când arunci uleiul în chiuvetă sau WC. Nu o mai face, e prea periculos!

de: Ana Chivu
17 03. 2022

Foarte mulți oameni s-au obișnuit să arunce uleiul folosit în chiuvetă sau WC. Nu trebuie să mai faci asta! Specialiștii vin cu mai multe avertizări despre ce se poate întâmpla dacă nu renunți la acest obicei extrem de nepotrivit. Acest aspect este mai puțin cunoscut sau chiar trecut cu vederea de nenumărate persoane. Ce se întâmplă când faci asta și cum trebuie să procedezi cu uleiul pe care îl folosești în diverse rețete la prăjit?

Greșeala pe care o fac românii cu uleiul: nu trebuie să îl arunci în chiuvetă sau WC

Uleiul alimentar uzat are un efect asupra mediului înconjurător, susțin experții. Acest efect este foarte puțin cunoscut de majoritatea oamenilor sau chiar trecut cu vederea, deși este extrem de important.

Mulți români continuă să arunce uleiul la canalizare, convinși de faptul că acesta a fost dizolvat de detergenții parfumați. Toată lumea trebuie să știe că un litru de ulei aruncat în canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitate necesară unui adult pentru supraviețuire preț de 14 ani.

De asemenea, specialiștii aduc în prim-plan și faptul că dintr-un litru de ulei uzat se pot abține 900 de mililitri de biodiesel, iar din produsul secundar se poate face săpun natural.

Marian Scafaru a hotărât să renunțe la confortul oferit de un job într-o corporație tocmai pentru a se dedica propriului proiect numit ,,Uleiusul”, care are la bază colectarea uleiului uzat de la persoane fizice și predarea sa la centrul de reciclare.

“Uleiul uzat nu este biodegradabil”

“Uleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa acesta formează o peliculă care oprește oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă”, a spus acesta, arată green-report.ro.

“Directorul centrului de colectare la care predau uleiul a ajuns la o cantitate optimistă de 2.000 de tone de ulei alimentar uzat care ar putea să fie colectat de la persoanele fizice din București dacă fiecare locuitor ar colecta un litru pe an”, a adăugat Scafaru.

,,Ne-am lovit de o lipsă de implicare”

Marian a încheiat la începutul afacerii un parteneriat cu un producător de ulei care i-a pus la dispoziție 100 de litri de ulei pe care să-i ofere oamenilor care colectau și predau uleiul uzat.

Campania s-a întins pentru o perioadă de patru luni din cauza numărului mic de solicitări. Cu toate astea, se încearcă și acum stimularea financiară a asociațiilor de proprietari.

“Ne-am adresat asociațiilor de proprietari și le-am propus ca începând de la cantități de 20 de litri în sus colectate să le oferim jumătate din suma încasată.

Am pus afișe prin blocuri, am vorbit cu lumea, însă iar ne-am lovit de o lipsă de implicare atât a administratorilor cât și a locatarilor”, a mai spus bărbatul.