Greșeala majoră pe care o fac părinții cu copiii lor, de fapt. Specialiștii trag un semnal de alarmă uriaș

de: Năstase Mirabela
26 09. 2021

Unul din cinci părinți afirmă că sunt mult prea ocupați să gătească, potrivit unui studiu. Ei comandă de la fast food mult mai des decât o făceau în pandemie. În plus, părinții copiilor cu probleme de greutate susțin că mănâncă în oraș de cel puțin două ori pe săptămână. Specialiștii trag un semnal de alarmă uriaș!

Greșeala majoră pe care o fac părinții cu copiii lor, de fapt

Pandemia de coronavirus a însemnat și schimbarea obiceiurilor alimentare, însă nu chiar în bine. Adulții au fost nevoiți să jongleze între munca de acasă și lecțiile copiilor, care au fost nevoiți să învețe online. Stresul asociat pandemiei și restricțiile i-au determinat pe mulți părinți să comande mâncare sau să cumpere de la fast food.

Însă efectele asupra greutății se văd, iar părinții spun că aceștia au luat în greutate dublu decât de obicei. La această cercetare ai participat peste 2.000 de părinți cu copii între 3 și 18 ani. 40% dintre părinți au spus că au fost prea ocupați ca să mai gătească. Dar experții în Nutriție spun că părinții pot să pregătească mese simple și nutritive, fără a depune mare efort.

”Pentru a sumariza, jumătate din farfurie ar trebui să aibă fructe și legume, iar jumătate cereale integrale, proteine slabe, lactate fără grăsime”, a spus medicul Mary-Jon Ludy, de șa Colegiul pentru Sănătate din SUA.

Ce trebuie să conțină cele trei mese ale copiilor

Astfel, copiii și adolescenții ar trebui să mănânce două sau trei porții de legume sau fructe la fiecare masă, ca să obțină necesarul de nutrienți și fibre.

Pentru mic-dejun se poate consuma un iaurt fără grăsime, cu fructe proaspete sau congelate, granola integrală și nuci.

Pentru prânz se poate face un sandviș cu arahide, pâinea să fie integrală, cu felii de mere sau de banane, morcovi tăiați sau castraveți, un pahar de lapte fără grăsime/lapte vegetal.

Pentru cină se poate opta pentru tortilla cu fasole neagră, bucăți din piept de pui, orez brun, piure de avocado, roșii, salată și brânză.

Pentru gustare se poate opta pentru un hummus cu ardei gras și biscuiți integrali.

Specialiștii atrag atenția că este mult mai ușor și mai sănătos ca în loc de fast food sau impunerea unei diete copiilor să le fie dată mâncare sănătoasă copiilor, nutritivă și cu destule proteine, vitamine și minerale.

Cum pandemia este departe de a se fi terminat, ar fi bine ca obiceiurile alimentare să fie regândite, mai ales că tot mai multe studii indică că obezitatea la copii devine un fenomen grav. În acest caz, rolul părinților este vital, aceștia fiind cei care dau tonul pentru alegerile celor mici.