Greșeala fatală pe care o faci când pui bicarbonat peste rufe albe. Nimeni nu ți-a spus asta până acum

de: Andrei Simion
17 03. 2021

Printre utilizările bicarbonatului de sodiu se numără și cel al albirii rufelor. Pulberea albă poate fi arma secretă a gospodinelor pentru a curăța hainele imediat, dar și inamic dacă nu folosesc această metodă ”ca la carte”.

Greșeala pe care o faci când pui bicarbonat de sodiu peste rufe albe

E cunoscut că bicarbonatul de sodiu are efecte uimitoare când este folosit pentru îndepărtarea petelor dificile de pe haine, covoare sau alte țesături. Unde pui că este și un dezodorizant eficient? În schimb, nu ar trebui folosit în orice condiții.

Pe măsură ce sunt purtate tot mai mult și după ce trec prin mai multe cicluri de spălare, țesăturile albe pot căpăta o tentă gălbuie, uneori chiar gri. În această situație, bicarbonatul de sodiu nu va fi de niciun folos. Dacă vreți să readuceți albul imaculat, cea mai bună variantă este percarbonatul de sodiu, cunoscută ca pulbere de peroxid de sodiu, sau apă oxigenată.

Cum folosești apa oxigenată pentru spălarea hainelor?

Puțini știu că cea mai eficientă variantă pentru albirea rufelor stă la loc de cinste în dulapul cu medicamente. Este vorba despre apa oxigenată, care acționează ca un bun dezinfectant pentru haine, prosoape și lenjerii, fiind mai puțin toxică decât clorul. Poate fi folosită fără restricții pentru hainele albe și pentru cele care nu au tendința de a se decolora.

Tot ce trebuie să faci este să adaugi apa oxigenată în mașina de spălat. Ea va distruge mare parte din microbii care persistă pe haine, va elimina petele de transpirație, astfel albind și redând ”viață” materialelor. Recomandat este ca înainte de a o folosi să faci un test pe o zonă ascunsă, de mici dimensiuni, îndeosebi în cazul hainelor colorate, pentru a verifica dacă se decolorează în contact cu apa oxigenată.

Peroxidul de hidrogen – apa oxigenată – îndepărtează petele de sânge, de polen, de transpirație, de iarbă, cât și urmele lăsate pe hainele deschise la culoare de la alte haine de culori închise. Toarnă puțină soluție deasupra petelor și las-o să acționeze aproape o oră înainte de a le băga la spălat. În ceea ce privește lenjeriile, prosoapele sau șosetele albe, acestea se lasă la înmuiat în jur de o oră, într-un lighean cu apă caldă și o cană cu apă oxigenată. După ce se pun la spălat, se folosește doar un detergent lichid de bună calitate.