Greșeala banală pe care o fac românii cu electrocasnicele iarna. Nimeni nu ține cont de acest detaliu

de: Ana Chivu
09 01. 2022

Românii fac des o greșeală imensă când vine vorba despre electrocasnice. Ei nu țin cont de acest detaliu în special în sezonul rece. Ce obicei trebuie să uiți de acum înainte? Nu știai că tocmai acest detaliu este atât de important.

Greșeala pe care o fac românii: toată lumea trebuie să țină cont de acest detaliu

Electrocasnicele sunt folosite mult mai mult în sezonul rece decât în sezonul cald. Acest lucru aduce riscul de a se se strica mult mai des și mai puternic. Viața lor poate fi prelungită, dar trebuie să ai grijă la câteva detalii.

Un procent de 28% din consumul final de energie a fost reprezentat de consumul casnisc, arată datele Eurostat din 2018. De asemenea, din acest total 14.1% a fost consumul prin iluminat și folosirea electrocasnicelor.

Pe plan local, 13.4% din consumul de energie este folosit în acest scop. Este indicat să ai mai mare grijă la electrocasnicele precum mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe pentru că ele nu ar trebui să funcționeze nesupravegheate.

Ce sfat să urmezi?

De asemenea, este important să cureți permanent și cuva mașinii de spălat, pentru că hainele ar putea prinde un miros neplăcut. Un alt sfat este să ai grijă de prizele în care bagi aparatele cât sunt de supraîncărate sau dacă funcționează corespunzător.

De asemenea, poziționarea corectă a electrocasnicelor le poate mări durata vieții și le asigură o funcționare mai bună, așa că nu trebuie să stea lângă surse de căldură. Cuptorul de aragaz și cuptorul de microunde trebuie curățate frecvent pentru că un strat de grăime reprezintă un risc de incendiu.

Pentru siguranța ta și a familiei, cheamă un specialist la câteva luni pentru a verifica prizele, întrerupătoarele și aparatele din casă. Copiii sunt cei care sunt cel mai des tentați să pună mâna exact acolo unde este periculos.

Programul Rabla pentru electrocasnice

  • Echipamentele incluse în programul Rabla pentru electrocasnice
  • Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament au fost:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
500 de lei pentru laptopuri;
300 de lei pentru tablete.