Greșeala banală pe care o fac mulți șoferi. Poți primi o amendă de 2.000 de lei dacă nu ai asta la tine

de: Ana Chivu
05 07. 2020

O greșeală extrem de banală îți poate zbura din buzunare 2.000 de lei. La ce trebuie să fie atenți conducătorii auto? Dacă nu ai asta la tine, riști să primești o sancțiune meritată.

O greșeală banală te poate „scăpa” de 2.000 de lei

Poliți RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic, susțin reprezentanții Poiției Române. Conducătorii auto sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Riscul este ca aceștia să primească sancțiuni măricele pentru doar un simplu act. Norma 20/2007 în privința asigurărilor auto din România arată că toate contractele RCA pot fi emise și electronic, astfel că atunci când închei online o poliță RCA primești acest contract pe e-mail, dar și în format fizic, prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă).

La momentul actual, nu există o reglementare expresă care să permită polițiștilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspunderea civilă în caz de pagube. Pentru verificare valabilității poliței, este nevoie de prezentarea aceasta în format fizic.

Ce greșeală banală îi poate costa scump pe șoferi?

Ce arată documentul oficial?

”Din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România. În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: …18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”