Greșeala banală care îți contaminează mâncarea din bucătărie. Multe gospodine omit să facă asta când gătesc
Multe gospodine nu sunt întotdeauna atente când gătesc în bucătărie, mai ales dacă se grăbesc să facă repede de mâncare. Specialistul Alexandru Cîrîc a dezvăluit ce greșeală banală poate să conducă la contaminarea preparatelor într-un timp foarte scurt. Cum trebuie să procedezi, de fapt.
Greșeala ce conduce la contaminarea rapidă a mâncărurilor din bucătărie
Președintele Consiliului de Administrație si Director General al ICA Research&Development, centru privat de cercetare și cel mai mare laborator privat acreditat din România pentru testarea alimentelor, Alexandru Cîrîc, a dezvăluit care greșeală banală contaminează cel mai mult mâncarea în bucătărie.
Nu separi niciodată carnea de roșii când gătești în bucătărie? Este o greșeală care conduce la contaminarea alimentelor. Fenomenul este cunoscut drept contaminare încrucișată, ce se referă la transferul de bacterii dăunătoare de la o persoană, un obiect sau un loc la altul.
Cum poți să previi contaminarea încrucișată, potrivit lui Alexandru Cîrîc
Prevenirea contaminării încrucișate este un factor-cheie în prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. După ce tai carnea de pui, este obligatoriu să speli cuțitul, înainte de a-l folosi pentru a tăia roșiile. Acestea din urmă au nevoie de un instrument curat de tăiere pentru a evita contaminarea, potrivit specialistului.
Alexandru Cîrîc a explicat, într-o intervenție la Digi24, cât de important este ca suprafața de lucru din bucătărie să fie curată. Este important, de asemenea, ca mâinile să fie spălate des, fiindcă bacteriile dăunătoare se pot răspândi rapid în bucătărie, afectând blatul de lucru, dar și ustensilele.
Obiceiurile pe care să le respecți, înainte de a găti preparate din carne în bucătărie
Multe gospodine omit să facă asta, însă este absolut necesar să te speli pe mâini cu apă caldă și săpun înainte de a manipula alimente precum carnea. Șterge masa de lucru cu o cârpă curată și spal-o întotdeauna la un ciclu fierbinte al mașinii de spălat.
Folosește un blat de lemn curat când vrei să tai bucata de carne sau roșiile. Dacă este posbil, folosește un blat pentru legume și altul, separat, pentru carne, fructe de mare sau alte sortimente din aceeași categorie de alimente. Înlocuiește imediat blatul de lemn, dacă prezintă deteriorări.
Citește și: La ce să te uiți când cumperi carne de pui din magazin. 3 semne că este proaspătă și bună pentru consum
Așa cum am precizat în rândurile de mai sus, mâncărurile se contaminează în bucătărie mai ales din cauza nespălării mâinilor, a suprafețelor de lucru sau a cuțitului folosit la tăierea produselor alimentare. Contaminarea încrucișată poate fi încurajată și de alți factor, cum ar fi temperaturile de depozitare sau contaminarea alimentelor cu deșeuri animale.