Grădina Botanică din București se transformă total. Ce se va întâmpla timp de 4 luni
Puțini știu că România are în acest moment cel puțin 16 grădini botanice. Printre acestea se regăsește și Grădina Botanică din București care se transformă total. Citește mai departe și află ce se va întâmpla timp de 4 luni cu această superbă locație din inima Capitalei.
Grădina Botanică din București, un loc care merită vizitat
Aflată în inima Bucureștiului, în celebrul cartier Cotroceni, Grădina Botanică care astăzi îi poartă numele lui Dimitrie Brândză, se întinde pe nu mai puțin de 18 hectare de teren în care sunt incluse și peste 4000 de metri pătrați de sere și cu peste 10.000 de specii de plante.
Vezi detalii: Cât costă intrarea la Grădina Botanică București. Prețul biletelor în 2023 pentru adulți și copii
Pe 5 noiembrie se vor sărbători 163 de ani de exisdtență a acestui spectaculos loc din București, fiind inaugurată pe data de 5 noiembrie 1860, iar decretul de înființare a Grădinii Botanice era semnat de Principele Alexandru Ioan Cuza.
Locația inițială nu era în zona Cotroceni, de-abia în 1884 botanistul Dimitrie Brândză, împreună cu arhitectul belgian Louis Fuchs, aveau să mute în Cotroceni spațiul grădinii. După relocare, Grădina Botanică din București avea să fie redeschisă publicului larg în 1891.
Citește și: Câte soiuri de magnolie există în România. Cum se îngrijesc corect, de fapt
Dar odată cu începerea Primului Război Mondial, parte din clădirile și serele de aici aveau să sufere distrugeri. Același lucru, din păcate, avea să se întâmple și în a doua conflagrație mondială, datorită bombardamentelor anglo-americane împotriva trupelor naziste staționate în aria grădinii.
Cele trei renovări ale grădinii și completarea numărului speciilor de plante
La momentul 1891 în interiorul acestui spațiu se aflau peste 5.000 de specii de plante, incluzând aici aproximativ 1.000 de plante exotice. Ulterior, după reparațiile de după cele două războaie, aveau să fie completate aceste specii de plante.
O nouă etapă de renovare avea loc în 1976, când era închisă din nou pentru public, și se completau speciile de plante la numărul pe care-l știm astăzi.
Află detalii: Unul dintre cele mai ieftine locuri din lume se află chiar în România. Ce spun străinii despre oraşul nostru: ”Micul Paris”
Timp de 35 de ani nu se mai făceau niciun fel de lucrări de reabilitare, până în 2011, când se lua decizia rearanjării zonei și se adăuga o pădure tropicală cu câteva specii exotice de plante noi, aduse expre pentru acest aranjament.
Grădina Botanică din București se transformă total
Așa cum precizam la început, pe 5 noiembrie se vor împlini 163 de ani de existență a Grădinii Botanice din București, iar administratorul acestui loc, Universitatea din Bucrești anunță că, începând de astăzi 3 noiembrie, pe o perioadă de 4 luni, locul va deveni ”Grădina de lumini”.
„Am acceptat cu entuziasm propunerea celor de la Garden of Lights și suntem încântați că au ales Grădina Botanică a Universității din București pentru acest proiect.
Este o oportunitate de a admira grădina botanică într-un alt context și de a vedea cum lumina poate transforma și sublinia frumusețea naturii”, a declarat prof. Paulina Anastasiu, director al Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București.
Ca un mod de a sărbătorii acești 163 de ani, vizitatorii vor putea intra în „Alice în Țara Minunilor”, o expoziție de lumini, care își dorește să bată și recordul de cel mai lung tunel luminat din Europa, având o lungime de 200 de metri și 320.000 de LED-uri. Conform organizatorilor, expoziția din Grădina Botanică din București va fi deschisă zilnic, timp de 4 luni.