‘Ginsengul românesc’, fructul pe care toți românii trebuie să îl consume! E supranumit regele imunității și luptă împotriva îmbătrânirii
Cătina, căci despre ea este vorba, este supranumită ”Ginsengul românesc”. Ea este certificată ca un bun vaccin antigripal, datorită fructelor sale de forma unor bobițe aurii, oferă un nesperat ajutor tuturor, indiferent de vârstă și de afecțiuni.
‘Ginsengul românesc’, fructul pe care toți românii trebuie să îl consume!
Potrivit cercetărilor specialiștilor, cătina care crește în România are un conținut chimic de excepție, poate cel mai bogat din lume: vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi și aminoacizi.
De menționat este că fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de zece ori mai multă decât citricele. Conține, de asemenea, de trei ori mai mare vitamina E decât germenii de grâu, de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii și de patru ori mai multe enzime decât ginsengul, care protejează corpul de radicalii liberi.
De asemenea, în fructele coapte, conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în cătină sunt: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Se mai regăsește celuloza, betacaroten, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, aminoacizii esențiali, acizii grași esențiali.
Uleiul de cătină este foarte bun și este folosit în tratamentul ulcerului gastric și duodenal, diareei, urticariei și stărilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecțiunilor circulatorii și hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei și chiar stresului. El mai ajută și la reglarea tranzitului intestinal, folositor celor care suferă de constipație și are efect protector asupra gingiilor.
Extractele din frunze de cătină au acțiune diuretică
Mai mult decât atât, cătina ajută și în situația în care ne dorim să scăpăm de câteva kilograme în plus, deoarece acest fruct este printre puținele surse naturale de acizi grași omega-7, care ne ajută să rămânem slabi.
Alte beneficii îl au tot uleiul de cătină, de data aceasta prest la rece, care încetinește îmbătrânirea pielii. Uleiul este potrivit pentru toate tipurile de ten, cu un efect puternic antirid. Vindecă și plielea de arsurile solare, răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.
De asemenea, vinul de cătină mai poate fi folosit deoarece ajută organismul să îl vitaminizeze și să îl tonifieze. O rețetă numai bună la început de toamnă este cea de cătină cu miere. Se adaugă o parte de miere la trei părți de fructe de cătină. După spălarea și zdrobirea fructelor de cătină, se adaugă într-un borcan până ce se umple pe jumătate. Se toarnă miere peste ele până la umplerea completă a borcanului, care se închide etanș și se lasă la frigider. După o săptămână, se ia câte o linguriță sau chiar două în fiecare dimineață, pe stomacul gol, cel puțin timp de o lună, pentru o imunitate de fier. Nu există precauții sau contraindicații îm consumul de cătină.