Gina Patrichi, actrița care a fost dată afară din teatru. „Trebuie să înveți că pe viitor nu depinzi numai de tine!”. Cu ce a greșit și cum a ajuns să joace pe marile scene, totuși
Cine își mai aduce de Gina Patrichi? Actrița făcea furori pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, însă un cancer agresiv a răpus-o la doar 58 de ani, în martie 1994. Deși suferea de o boală incurabilă, ea a jucat până în ultima clipă pe scena teatrului. Gina Patrichi a fost o actriță cu un talent colosal, iar mulți și-o amintesc dând viață unor personaje memorabile în teatru, film şi televiziune.
Gina Patrichi a decedat în anul 1994, la vârsta de 58 de ani
Gina Patrichi, pe numele său adevărat Eugenia Margareta Elena, a fost una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului românesc. Din nefericire, ea s-a stins din viață pe 18 martie 1994, în urma unei boli necruţătoare. Ultima ei apariție în public a fost la Gala Premiilor UNITER, deși știa că finalul îi este aproape.
Cariera sa excepţională a însemnat peste 50 de roluri jucate pe scenele teatrelor din Galaţi şi Bulandra din Bucureşti, peste 30 de roluri în film, peste 160 de personaje întruchipate în piesele Teatrului Naţional Radiofonic dar şi zeci de roluri în Teatrul Naţional de Televiziune şi în filme şi seriale TV.
Deși a avut o carieră remarcabilă, puțini știu că Gina Patrichi a avut un mare moment de cumpănă, care nu a făcut-o să renunțe la actorie.
Inițial, a urmat Școala „Ion Creangă”, apoi Liceul de fete „Domnița Ileana”, unde, la serbările școlare, recita poezii și juca în piese de teatru.
După s-a înscris la cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale” din București, la clasa Aurei Buzescu, timp de trei ani, începând din 1952. Din păcate, aici a fost exmatriculată înainte de absolvire, din motive disciplinare.
A fost dată afară din teatru
După ce a fost dată afară de la teatru, Gina Patrichi s-a mutat în provincie, mai exact la Galați. Acolo s-a angajat la noul teatru, unde a debutat în spectacolul Nota zero la purtare de Octavian Sava și Virgil Stoenescu, regizat de Valeriu Moisescu, în 21 octombrie 1956.
Timp de 8 ani a rămas la Galați și nu spus pas niciunui rol care i se oferea. Apoi s-a mutat la București și a fost invitată să se alăture colectivului Teatrului Bulandra din București, condus de regizorul, actorul și scenograful Liviu Ciulei.
Debutul l-a avut în ianuarie 1964, când a jucat piesa Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian, sub îndrumarea aceluiași Valeriu Moisescu.
„În meseria noastră, dacă nu eşti în stare să o iei mereu de la capăt, eşti pierdut. Încerc, pe cât se poate, să alerg spre o nouă tinereţe în teatru. Sper să o găsesc, pentru că, în unele cazuri – spun eu – niciodată nu-i prea târziu. Şi pentru că nimeni, niciodată, nu este, nu poate fi, pe de-a-ntregul adult!”, spunea Gina Patrichi.
A avut roluri memorabile la teatrul Buleandra
Pe scena de la teatrul Buleandra, Gina Patrichi a jucat în roluri remarcabile, precum „Clipe de viață” de William Saroyan, regia Liviu Ciulei, în 1964 – rolul Kitty Duval, „D-ale carnavalului”, de Ion Luca Caragiale, regia Lucian Pintilie, în 1966 – rolul Mița Baston, „Victimele datoriei”, de Eugen Ionescu, regia Crin Teodorescu, în 1968 – rolul Madeleine, „Puricele în ureche”, de Georges Feydeau, regia Emil Mandric, în 1969 – rolul Raymonde Chandebise, „Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, regia Emil Mandric, în 1970 – rolul Silvia, „Elisabeta I”, de Paul Foster, regia Liviu Ciulei, în 1974 – rolul Caterina de Medici.
Gina Patrichi a fost căsătorită timp de trei decenii cu avocatul Victor Anagnoste și au avut împreună o fiică, pe Oana Miruna.
„Poate că n-am fost altceva decât o fată dintr-o carte… poate că totul n-a fost decât o glumă, sau un joc”, spunea ea înainte să moară.
Gina Patrichi a decedat la 58 de ani, după ce pierduse definitiv lupta cu cancerul. După moartea sa, strada pe care a locuit în București, undeva între Piața Romană și Piața Victoriei, se numește Gina Patrichi.