Gigantul românesc care a renăscut. Produsul e acum în toate supermarketurile, cu tricolorul pe pungă

de: Sabina Anastasia
06 10. 2023

O fabrică uriașă, închisă recent din cauza pierderilor substanțiale pe care le-a suferit, a revenit în forță pe piață, după ce a fost achiziționată de doi români. Produsul de bază deja poate fi regăsit pe rafturile magazinelor și ale supermarketurilor. Ce au transmis proprietarii.

Fabrica de zahăr Luduș a renăscut

Raportat la volum, Tereos este al doilea mare producător de zahăr din lume. Încă de la finalul lui 2021 a întreprins o revizuire amplă a activităților sale, ca urmare a schimbării conducerii companiei. Tot atunci, reprezentanții săi au anunțat că iau în considerare închiderea proiectelor din România.

Încă de la achiziția de către Tereos, fabrica de zahăr Luduș din România – fiindcă ea este subiectul acestui material – s-a confruntat cu multe dificultăți. Motivul principal a fost reprezentat de reducerea constantă a suprafețelor de sfeclă de zahăr, în ciuda acțiunilor de atenuare.

Pierderile s-au acumulat astfel, devenind substanțiale. Nu a mai trecut mult timp, iar Tereos a anunțat oficial decizia de închidere a complexului de la Luduș. Ministrul Agriculturii de atunci a transmis că face eforturi pentru a salva fabrica uriașă de zahăr.

Anunțul făcut de Mihaela Neagu

La începutul anului 2023, fabrica de zahăr de la Luduș a fost cumpărată de doi români. Este vorba despre Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, ambii fiind investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum. Coproprietara complexului a făcut public un anunț îmbucurător.

Mihaela Neagu deține două fabrici de zahăr – cea de la Bod și cea de la Luduș, unde este coacționar. Împreună cu Mihail Matache a decis să scoată pe piață zahărul de la fabrica Bod, dat fiind faptul că la complexul de la Luduș nu există încă mașini de ambalat.

Zahăr cu tricolorul României pe ambalaj

„Am băgat foarte mulți bani în dezvoltarea brandului. Nu cred că voi renunța la el curând. Zahărul îl găsiți cu tricolorul pe pungă. Este produs aici, la noi. Am început să livrăm de lunea trecută. Sunt companii care cumpără.

Anul acesta facem o cantitate mică. Vrem să-l dăm total către populație. Bineînțeles, și în industrie o să meargă o parte, dar așa cum am setat acum rețeta și cum ne-am dori noi, este doar către populație”, a declarat Mihaela Neagu pentru Agerpres.

Citește și: Încă o fabrică se construiește în România. Vor fi sute de angajări, investiția e importantă

Coacționara fabricii de la Luduș a precizat că în complexul în care a investit există oameni de profesii diferite – automatiști, IT-iști, cu specializări diferite. Mihaela Neagu intenționează să mărească echipa de muncitori de la fabrică, asigurându-se în același timp că oferă și condiții de muncă, și salarii bune.