Gigantul mondial care pleacă din România. Este al doilea producător la nivel mondial

de: Iulia Statie
13 01. 2022

Un producător uriaș revizuiește mai multe afaceri după ce s-a schimbat conducerea la finalul anului 2020. Sunt realizate mai multe consultări pentru a se observa dacă activitatea din România o să fie oprită. Se pare că fabrica din țară a înregistrat mai multe pierderi.

Ce gigant mondial se pregătește să plece din România

Tereos este al doilea cel mai mare producător de zahăr din lume, ținând cont de volumul producției. Conducerea gigantului s-a schimbat la finalul anului 2020, astfel că noua echipă s-a concentrat pe reducerea nivelului ridicat de datorii pe care îl are grupul.

Gigantul anunța în luna septembrie că o să vândă participația minoritară a două societăți mixte din China. Această decizie are legătură cu reorganizarea. În această săptămână, grupul a dezvăluit că participația de 11,7% o să fie vândută către Copagest, holdingul afacerii de malț care aparține de Axereal.

De asemenea, există mai multe detalii cu privire la acordul pe care îl are Tereos cu Axereal. Se pare că grupul o să cumpere participația Axereal, care ajunge la 2,8% în Tereos Agro-Industries. Un document care punea accent pe aceste informații a fost trimis investitorilor a fost analizat și de către Reuters.

Ce probleme au fost întâmpinate

A fost demarat și un proces de consultare cu sindicatul cu privire la o potențială închidere a activităților din domeniul zahărului din România. Se pare că fabrica de la Luduș a acumulat mai multe pierderi și s-a confruntat cu numeroase dificultăți, în ciuda acțiunilor făcute pentru a compensa aceste lucruri.

„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii.”, a anunțat Tereos.

Ce datorii are grupul

La finalul lunii septembrie, în România erau 153 angajați permanenți pentru Tereos, dintr-un total de 15.000 de oameni pentru întregul grup. Noua conducere își dorește să renunțe la parteneriatele care nu sunt strategice, astfel că ar putea să fie vândute mai multe operațiuni în viitor.

Gigantul își dorește să se concentreze pe activitățile din Brazilia și Europa. În iunie, Reuters explica faptul că Tereos se gândește să vândă operațiunile din România și China. Decizia face parte dintr-un plan amplu pentru a reduce datoriile. Astfel, noua echipă ar vrea să îmbunătățească profitabilitatea.

Pe data de 30 noiembrie 2021, Tereos avea o datorie netă de 2,63 miliarde de euro, în creștere cu 11,1%, adică 263 milioane de euro la 30 septembrie. Totuși, după cum se arată în document, câștigurile sunt unele solide.