Gigantul din Belgia care mai dă o lovitură în România. Tranzacția a fost avizată

de: Ștefan R. Apostol
13 02. 2023

Companiile belgiene sunt tot mai prezente în piața românească, fie că vorbim de zona imobiliară, sau fie că vorbim de zona pharma. În aceste zile se vorbește de o tranzacție a unui important jucător român în zona de suplimente alimentare, cu o afacere de 50 milioane lei, un profit net de 12,5 milioane lei, și cu 182 de angajați din România. Cu alte cuvinte vorbim de gigantul din Belgia care mai dă o lovitură în România, având în vedere că tranzacția a fost avizată de Consiliul Concurenței.

Ceres Pharma, gigantul din Belgia care mai dă o lovitură în România

Gigantul belgian, Ceres Pharma, intra pe piața românească în urmă cu cinci ani, când a finalizat achiziția firmei românești Viva Pharma, iar prețul de preluare nu a fost dezvăluit.

Tot în 2018, Ceres Pharma a achiziționat Ceumed, o companie de marketing și vânzări care activează în domeniul dermato-cosmeticelor și al dispozitivelor medicale în Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Serbia și România.

Achiziția Viva Pharma era a doua achiziție străină a Ceres Pharma în regiune, iar Mario Debel, CEO al Ceres Pharma declara la acel moment:

„Sunt extrem de fericit că am ajuns la un acord cu Viva Pharma. Ceres Pharma și Viva Pharma împărtășesc aceeași viziune și strategie de creștere și îi cunoaștem pe proprietari de mult timp.

Împreună cu Viva Pharma ne vom consolida poziția în România, ne putem extinde portofoliul de produse în Europa Centrală și de Est și avem acces la facilitățile de cercetare și dezvoltare și de producție GMP ale Eminvest.”

După acel moment a început o strategie de dezvoltare și achiziții a altor astfel de companii, iar 2022 a dus la preluarea pachetului majoritar a unuia din cei mai importanți jucători români din piața de suplimente alimentare, fiind vorba de Dacia Plant, o companie din Cluj, o afacere de 50 milioane lei, un profit net de 12,5 milioane lei, și cu 182 de angajați, conform Profit.ro.

Conform datelor de anul trecut, acționarii Dacia Plant s-au bazat pe consultanța juridică a Wolf Theiss în ceea ce privește vânzarea participațiunii majoritare către Ceres Pharma, o companie farmaceutică cu sediul în Belgia, care activează în domeniul sănătății femeilor și a familiei.

Dacia Plant este o companie cu capital integral românesc și unul dintre pionierii, precum și unul dintre primii trei jucători în dezvoltarea, producția și distribuția de suplimente alimentare naturale calitative și inovatoare în România.

Vezi și:  Gigantul din Germania care ia cu asalt România. Vor fi multe angajări și investiții de sute de milioane de euro

Acord semnat încă din octombrie 2022

Călin Ioan Ianța și Radu Ionescu-Heroiu, acționarii Dacia Plant, unul dintre cele mai cunoscute branduri de suplimente alimentare din România, au finalizat cu succes negocierile și au semnat acordul de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni al Dacia Plant S.R.L.. Ceres Pharma își va consolida poziția pe piața românească prin această achiziție, care este de mare importanță strategică, deoarece le extinde portofoliul de produse în Europa.

„Suntem încântați să facem parte dintr-un grup internațional puternic, dinamic și cu o creștere rapidă, cum este Ceres Pharma.

Împreună, vom fi mai puternici pentru a executa planul nostru ambițios de creștere în România și vom putea vinde produsele noastre de fitoterapie naturală și noile produse inovatoare din portofoliu în alte țări din Europa de Vest, Centrală și de Est.”, declara Călin Ioan Ianț, acționar la Dacia Plant.

Dacia Plant a fost finanțată în 2002 de Călin Ioan Ianța, pasionat de Fitoterapie, și de investitorul Radu Ionescu-Heroiu. Cei doi au avut viziunea de a dezvolta o afacere care să pună în valoare cunoștințele lor fitoterapeutice în folosul obținerii unei sănătăți naturale.

Dacia Plant face parte din acea categorie de pionieri ai industriei suplimentelor alimentare din România, fiind recunoscută pentru calitatea produselor sale și pentru formulele sale inovatoare și autentice. Compania este un jucător de top 3 în România, activ în dezvoltarea, producția și distribuția de suplimente alimentare naturale și vitamine calitative și inovatoare.

„Sunt foarte fericit că am ajuns la un acord cu Dacia Plant. Această achiziție se încadrează perfect în strategia Ceres Pharma privind sănătatea femeilor și a familiei.

Cererea de produse naturale este în creștere peste tot. Cu Dacia Plant ne vom consolida poziția în România și ne putem întări portofoliul de produse în afara României cu o gamă largă de produse naturale de fitoterapie”, a declarat Mario Debel, CEO al Ceres Pharma.

De cealaltă parte, gigantul din Belgia, companie deținută de miliardarul Marc Coucke, prin intermediul companiei sale Alychlo în parteneriat cu Mario Debel, era lansată pe piață în 2017, ulterior fiind achiziționată de Naxicap Partners în 2021. Noul proprietar, Naxicap Parteners, are active administrate în valoare de 3,7 miliarde de euro, cu cinci birouri din Paris, Lyon, Toulouse, Nantes și Frankfurt.