Gigantul care face o afacere importantă în România. Ce vrea să cumpere în țară

de: Ștefan R. Apostol
09 02. 2023

În urmă cu 29 de ani, după startul privatizărilor în agricultura românească, apărea pe piața de profil unul din cele mai mari grupuri de investiții în acest domeniu, NCH Capital, un conglomerat american de investiții în agricultură, și nu numai. De atunci și până astăzi, grupul a achiziționa hectare întregi de terenuri agricole, iar după declanșarea crizei ucrainene, NCH Capital a început să se confrunte cu o dezinvestiție din cauza războiului. Ultimele mișcări din piață spun că gigantul este în negocieri pentru tranzacționarea a zeci de hectare de teren agricol în România.

NCH Capital, dezinvestiții majore din cauza războiului ruso-ucrainean

Gigantul american NCH Capital, încă din primii ani de prezență în Europa de Est, a trecut la achiziția de suprafețe agricole, atât în România, Rusia și Ucraina, iar conform Profit.ro, avea în portofoliu o suprafață totală de 640.000 de hectare de teren. În aceeași măsurp și investițiile grupului în segementul agricol era unul pe măsură, valoara totală ridicându-se la 1,5 miliarde de euro, doar în Europa de Est.

Dar, odată cu declanșarea conflictului ruso-ucrainean, pe 24 februariei 2022, lucrurile au început să se schimbe, inclusiv pentru NCH Capital, reprezentanții grupului declarând că „La fel ca în cazul tuturor activelor legate de Rusia, intenția noastră este de a renunța la ele cât mai repede posibil. Este evident că aceasta este o clasă de active dificil de implementat rapid„.

În afară de decizia de a renunța la activele rusești, NCH Capital anunța și decizia de a se gândi serios să se retragă și din Ucraina, al doilea cel mai mare activ din portofoliul grupului. „În mod realist, nu mă aștept ca noi să putem spune ce rezervă viitorul pentru NCH și pentru cei asemenea și pentru investițiile lor. Nu până la încetarea focului, cel puțin”, declara purtătorul de cuvânt Maurice Wilbrink.

Conform unor date, NCH Capital termina anul 2007 cu 1,2 miliarde de dolari, cu o strategie dedicată terenurilor agricole și afacerilor agricole din Rusia și Ucraina. Printre investitori s-a numărat și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a acordat împrumuturi de capital de lucru de 50 de milioane de dolari în 2009 și alte 40 de milioane de dolari în 2014 pentru a sprijini proiecte de cultivare a culturilor agricole în Ucraina, gestionate de NCH în Ucraina.

Vezi și: Cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România

Grupul are investiții majore și în România. Acum anunță o afacere importantă

Așa cum spuneam la început, grupul de investiții american este pe piața românească încă din 1994, cu investiții masive în terenuri agricole în toată țara. După achiziția acestora, parte dintre ele avea să le cedeze unui alt investitor danez, iar astăzi anunță o posibilă nouă tranzacție cu un alt gigant de profil, și anume Kamparo Investment, conform celor de la Profit.ro.

Pentru moment nu se știe care este valoarea tranzacției și nici numărul de hectare vizate pentru tranzacție, suprafețe care ar putea fi adăugate la un portofoliu deja imens, de aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, pe care grupul le are în România la acest moment.

Potrivit unui document de reglementare din aprilie 2021, NCH, cu sediul la New York, a fost fondată în 1993 și administrează active în valoare de 2,9 miliarde de dolari provenite de la fonduri de investiții universitare, planuri de pensii corporative și guvernamentale, birouri familiale și persoane fizice cu valoare netă mare.

În plus față de agribusiness, firma gestionează strategii axate pe datorii, capital privat și imobiliare în Europa de Est și Rusia. NCH anunța recent că urmărește să achiziționeze și să închirieze suprafețe de terenuri agricole de primă mână și să le consolideze în unități de producție mari și eficiente, cu tehnici agricole moderne.

În document se explică faptul că strategia sa de agribusiness vizează piețele în care deficitul sistemic de capital și neglijarea generalizată a terenurilor agricole au prezentat oportunități atractive, în principal în Rusia și Ucraina.

Firma se descrie ca fiind printre cei mai mari proprietari și administratori de agrobusiness din lume, cu un portofoliu de cel puțin 700.000 de hectare, cu proprietăți în Ucraina, Rusia, România și în alte țări. Printre investițiile sale se numără producătorul rus de soia AgroTerra și AgroProsperis, care oferă servicii de lanț de aprovizionare pentru fermierii ucraineni, conform AgriInvestor.