Gigantul belgian care vinde toate proprietățile din România. Tranzacția este de 250 de milioane de euro

de: Ștefan R. Apostol
04 05. 2023

Unul din cei mai importanți jucători din zona de imobiliare industriale este pe cale de a ieși definitiv din piața românească de profil. Vorbim așadar, de gigantul belgian care vinde toate proprietățile din România, iar conform datelor, tranzacția este de 250 de milioane de euro, doar pentru proprietățile deținute în România.

Belgienii de la Mitiska REIM și oportunitățile imobiliare în 2023

După un an 2022 extrem de profitabil, belgienii de la Mitiska REIM au considerat că este un moment oportun pentru a dezvolta noi proiecte și a căuta noi oportunități imobiliare în 2023, în parcurile de retail, logistica urbană și industria ușoară cu mai multe chirii, atât în anul următor, cât și în anii următori. Cu alte cuvinte, vorbim de un plan de investiții și de noi proiecte importante.

De altfel, pe plan local, în urmă cu o zi, anunțau deschiderea un nou parc de retail în România, fiind vorba de un nou parc de retail în orașul Giurgiu. Conform comunicatului emis de companie, acest nou parc de retail a fost dezvoltat în parteneriat cu partenerul local al Mitiska REIM, Square 7 Properties, și are o suprafață închiriabilă brută de 7.046 metri pătrați, cu o parcare pentru 246 de mașini.

Vezi și: Gigantul belgian care intră în România. Angajările vor curge pe bandă rulantă, ce plan au

Amplasamentul este situat convenabil într-o zonă rezidențială populară, la 1,5 km de centrul orașului, și dispune de o serie de mărci naționale și internaționale. Având ca ancoră alimentară un supermarket Lidl, parcul de retail este format din 12 unități, cu chiriași printre care se numără KIK, New Yorker, Sinsay, Superzoo și un restaurant KFC.

Administrează unul dintre cele mai mari portofolii imobiliare de retail

În România, Mitiska REIM administrează unul dintre cele mai mari portofolii imobiliare de retail din țară, cuprinzând 25 de parcuri de retail cu o suprafață închiriabilă brută de 134.000 metriu pătrați, care generează o afluență zilnică de peste 150.000 de cumpărători și o cifră de afaceri care depășește nivelurile de dinainte de pandemie. Portofoliul a primit certificări BREEAM, iar Mitiska REIM intenționa să deschidă în acest an încă un parc de retail în orașul Pitești.

„În prezent, Mitiska REIM este un partener de afaceri în România. Piața românească rămâne o oportunitate semnificativă pentru parcurile de retail moderne, sustenabile și bine amplasate, datorită lipsei de ofertă și a tendințelor socio-economice pozitive de lungă durată.

Acest ultim parc de retail aduce o nouă infrastructură de retail în orașul Giurgiu și se alătură unui portofoliu care s-a dovedit a fi foarte atractiv atât pentru mărcile de retail, cât și pentru cumpărători.”, declară Tomas Cifra, directorul general al Mitiska REIM pentru România, Republica Cehă și Slovacia.

Vezi și: 13 mall-uri și parcuri de retail se vor deschide în România în acest an. Lista completă

Mitiska REIM, gigantul belgian care vinde toate proprietățile din România

Deși planurile erau cu totul altele, conform recentelor declarații, informațiile de ultimă oră întorc cu 180 de grade tot ceea ce se știa despre investițiile belgienilor. Conform datelor publicate de Profit.ro, Mitiska REIM este gigantul belgian care vinde toate proprietățile din România, iar tranzacția pentru toate proprietățile deținute pe plan local se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro, ceea ce ar însemna pentru 2023 cea mai mare tranzacție imobiliară de până acum.

Gigantul belgian deține la acest moment un număr de 24 de parcuri retail, dacă adăugăm și recenta locație din Giurgiu, pe o suprața totală de 132 de mii de metri pătrați, majoritatea fiind ancorate de cei doi mari retaileri din grupul Schwarz, Kaufland și Ldl. Cele 24 de parcuri retail se află în tot atâtea orașe, incluzând aici și Capitala.

„Ca manager al câtorva fonduri de investiții, Mitiska și-a încheiat cu succes strategia de investiții într-o serie de parcuri de retail din Belgia și România, aducând aceste proprietăți la statutul de active ‘core’.

Credem că amplasamentele alese, combinația diversă de chiriași și abordarea sustenabilă, în combinație cu reziliența economiei belgiene și tendințele socio-economice pozitive din România, vor continua să aducă noi oportunități de creștere a acestor portofolii. Acum evaluăm opțiunile strategice de ‘exit’ în linie cu strategia fondurilor și am angajat Kepler Chevreux și Belfius să gestioneze procesul de vânzare cu investitorii instituționali.

Considerăm că acest portofoliu este deosebit de atractiv pentru investitorii instituționali care doresc să intre sau să se extindă în acest sector. Mitiska REIM continuă să investească pe piața românească și continuă să vadă o serie de oportunități care se întind de la parcuri de retail la spații logistice urbane și spații pentru industria ușoară.“, a declarat un reprezentant al Mitiska, pentru Profit.ro.

Vezi și: Un nou parc comercial în România. Angajările vor curge pe bandă rulantă, investiția este uriașă

Gigantul belgian își vinde și proprietățile din Belgia

Pe de altă parte, Mitiska REIM, gigantul belgian care vinde toate proprietățile din România, a anunțat începerea procedurilor de vânzare și pentru alte 5 parcuri retail din Belgia, iar valoarea s-ar ridica la aproximativ 200 de milioane de euro. Dacă se va reuși tranzacționarea celor 29 de proprietăți, gigantul belgian ar încasa un total de 450 de milioane de euro dintr-o singură operațiune tranzacțională.