Ghid pentru tăierea tufelor de trandafiri vara. Cum trebuie să-i tunzi ca să se umple de flori din nou

de: Andrei Simion
09 08. 2024

Dacă ești grădinar pasionat, știi că tufele de trandafiri, ca toate plantele, necesită tăiere pentru a produce flori noi. Acest proces este și pentru a preveni prezența insectelor sau a bolilor și pentru a-și controla creșterea, asigurându-se că ramurile lor se dezvoltă în condiții optime și vor putea înflori în fiecare sezon. Așa că, ne-am gândit să-ți propunem un ghid pentru tăierea tufelor de trandafiri vara, care te va învăța cum trebuie să-i tunzi ca să se umple de flori din nou.

Învață cum trebuie să-i tunzi ca să se umple de flori din nou

Dacă ai deja în grădina ta tufele de trandafiri, știi la fel de bine că există două momente cheie pentru a face acest lucru.

Primul este înainte ca planta să intre în repaus vegetativ, după ultimul îngheț de iarnă pentru a lăsa loc primăverii. Și după înflorire, înainte de sfârșitul sezonului cald, în jurul lunilor august sau septembrie.

Așadar, dacă ai câteva tufe de trandafiri în grădină sau în livada de acasă, cu siguranță vei fi interesat să cunoști acest ghid pentru tăierea tufelor de trandafiri vara

Ghid pentru tăierea tufelor de trandafiri vara

Va trebui să ții cont de pas cu pas, astfel încât acest proces să se desfășoare în mod corespunzător și, odată cu tăierea ramurilor lor, să fie încurajată înflorirea și creșterea de noi flori.

Pentru a începe, trebuie să aveți niște foarfece de grădinărit dezinfectate în prealabil și să urmați acești pași. Toate tulpinile vechi de trandafiri trebuie îndepărtate de la bază, lăsându-le doar pe cele noi, care sunt tăiate la două treimi din lungimea lor.

Ceea ce trebuie făcut este o tăiere de întreținere, în care se îndepărtează toate tulpinile deteriorate și frunzele uscate, lăsând lăstari și încercând să se modeleze cultura.

Tăierea trebuie făcută milimetric

Va trebui să reții că tăierea trebuie făcută la o muchie de aproximativ 5 mm pe un mugure care arată spre exteriorul trandafirilor.

Nu trebuie făcută de la mugur spre interior, ci mai degrabă trebuie să fie o tăiere aerisită, fără ca tulpinile să se încrucișeze, pentru sănătatea și înflorirea acestora, explică experții.

Urmând acest scurt ghid pas cu pas, tufele de trandafiri vor avea flori noi datorită acestei tăieri de întreținere care le va garanta creșterea, astfel, vor deveni plante sănătoase cu tulpini mari.