Gheorghe Turda, despre tradițiile de Ignat: ”În Maramureș, creștem porci uriași, de 180 kg!”. Cine este invitat la ”pomana porcului” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
20 12. 2023

Gheorghe Turda, născut în Săpânța, ne-a povestit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre tradiția tăierii porcului, pe 20 decembrie, de Ignat. În această zi, în curtea casei lor din Maramureș, se adunau cu toții, cu mic, cu mare, pentru a participa, mai apoi, la ”pomana porcului”: ”Mama se ocupa de tot, făcea și câte o roată mare de mămăliguță caldă, așa sunt sărbătorile, pe la noi”.

De ce în Maramureș se sacrifică iarna doi porci?

Solistul de muzică populară Gheorghe Turda a dat timpul înapoi și și-a amintiti cu nostalgie de anii copilăriei, când părinții lui se ocupau de masa îmbelșugată de Crăciun, dar, mai înainte, de ”pomana porcului”, din ziua de Ignat, pe 20 decembrie:

”Îmi amintesc de anii copilăriei, tata și mama se preocupau de sacrificarea porcului. Se tăia un porc de Ignat și încă unul, după Revelion, pentru a fi rezerve de carne, până-n vară. Se punea apoi carnea prăjită, în borcane, în untură, la întuneric, în beci. Acolo se păstrează foarte bine, mai bine ca în frigider. Iar când aveai nevoie, scoteai câte un borcan din pivniță, puneai carnea cu untură într-o tigaie, la încălzit, și era o bunătate, cu mămăliguță caldă. Untura este sănătoasă pentru organism. Iar șuncile le băgam la afumat, în afumătoare, făceam prosciutto (n.r.-carne din pulpă de porc, sărată și uscată), o bunătate!”, povestește Gheorghe Turda, exclusiv pentru Playtech Știri.

”La noi, în Maramureș, creștem porci uriași, de 180 kg”

Gheorghe Turda ne-a mai vorbit și despre tradiționala ”pomană a porcului”, care are loc chiar în ziua sacrificării porcului, pe 20 decembrie, și unde invitații sunt răsfățați cu șorici, jumări, friptură și pălincă.

”La noi, în Maramureș, creștem porci mari, uriași, de aproape 180 de kilograme. Tata avea o echipă de muncitori, ei ajutau la tăierea porcului, iar mama se ocupa, mai apoi, de ”pomana porcului”, ea era o mână de gospodină, ea pregătea tot, chiar și o roată mare de mămăliguță caldă. Punea pe masă friptură, șorici, jumări, plus pălincă. Aveam vreo două cazane puse la păstrare. Erau invitați prietenii, vecinii și rudele, oamenii cu care te ajutai, la nevoie”.

Te-ar putea interesa și: S-au încins spiritele, după ce Saveta Bogdan a declarat că i-a refuzat lui Gheorghe Turda cererea în căsătorie. „Am eu asemenea gusturi?” EXCLUSIV

Cu cine petrece Gheorghe Turda, de Crăciun?

Gheorghe Turda, care întreg anul a fost plecat în turnee, cu spectacole, a decis ca, de Crăciun, să rămână alături de familie, de cele două fiice și de nepoți:

”Ne vom strânge, cu toții, duminică, la Câmpina, la casa mea de acolo, vine și fata mea din Austria, dar și sora ei, din București, cu copiii lor, cu dragii mei nepoței. Pe masă vom avea bunătăți pregătite și de sora mea, din Săpânța, cârnați, sarmale, pifite, tot ce se mănâncă de Crăciun.  Vă doresc tuturor să aveți sărbători cu liniște și pace, alături de cei dragi!”.

Tradiția tăierii porcului, în ziua de Ignat

Ritualul din 20 decembrie, de Ignat, amintește de jertfele de animale, practicate de vechile popoare, în momentul trecerii în alt an sau în alt anotimp. Sărbătoarea de Ignat și sacrificarea porcului înseamnă încheierea anului/a vieții unui animal și trecerea la unul nou/o viață nouă.

Sacrificiul nu poate fi început înainte de ivirea zorilor și nici după apus. Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, ca să țină la distanță spiritele malefice. Locul pentru tăierea porcului se purifică, se tămâiază, se stropește cu agheasmă, pentru a îndepărta duhurile necurate.

La această tradiție participă întreaga familie, copii, rude și vecini, mai ales în zonele rurale. Conform tradiției, bărbatul este cel care sacrifică animalele, femeile ocupându-se, mai apoi, de prepararea bucatelor și de ”pomana porcului”.

Citiți și:

Gheorghe Turda, în vârstă de 75 de ani, dezvăluie secretul tinereții fără bătrânețe. Ce aliment evită de 20 de ani: „Atenție, e otravă!” EXCLUSIV – Playtech Știri