Gheața care nu se topește a fost inventată. Cum funcționează și cât timp o poți folosi VIDEO

de: Bișinicu Andreea
15 04. 2022

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au dezvoltat un nou tip de cub de gheață care ar putea revoluționa modul în care alimentele sunt păstrate la rece și livrate proaspete, fără a se baza pe gheață sau pe pachete de răcire tradiționale. Cum arată gheața care nu se topește.

Cum arată gheața care nu se topește niciodată

Pare ireal, nu-i așa? Ei bine, cercetătorii au descoperit cuburile de gheață gelatinoase care nu se topesc. Acestea nu conțin plastic, sunt compostabile, antimicrobiene și previn contaminarea încrucișată.

„Când gheața se topește, nu este reutilizabilă. Ne-am gândit că am putea face o așa-numită gheață solidă care să servească drept mediu de răcire și să fie reutilizabilă.”, a declarat Gang Sun, profesor la Departamentul de Inginerie Biologică și Agricolă.

Cuburile de răcire conțin mai mult de 90 la sută apă și alte componente pentru a reține și a stabiliza structura. Sunt moi la atingere ca un desert cu gelatina si isi schimba culoarea in functie de temperatura.

Aceste cuburi reutilizabile de gheață pot fi proiectate sau tăiate la orice formă și dimensiune necesară, a spus Jiahan Zou, un student absolvent care a lucrat la proiect în ultimii doi ani. Un brevet pentru design și concept a fost depus în iulie 2021.

„Poți să-l folosești timp de 13 ore pentru răcire, să-l colectezi, să-l clătești cu apă și să-l pui la congelator pentru a se îngheța din nou pentru următoarea utilizare”, a adăugat acesta.

De câte ori pot fi refolosite

Oamenii de știință speră să folosească în cele din urmă deșeuri agricole reciclate sau produse secundare ca material de răcire.

„Vrem să ne asigurăm că acest lucru este sustenabil.”, a spus Luxin Wang, profesor asociat la Departamentul de Știință și Tehnologie Alimentară.

Cercetătorii au început să lucreze la aceste cuburi de gheață, după ce profesorul Wang a observat cantitatea de gheață folosită la fabricile de procesare a peștelui și cât de periculoasă și contaminatoare poate fi apa topită.

„Cantitatea de gheață folosită de aceste site-uri de procesare a peștelui este masivă. Trebuie să controlăm agenții patogeni.”, a completat specialistul.

Sun a deplâns, de asemenea, mucegaiul găsit în pachetele de gheață din plastic folosite atunci când se pregătesc prânzurile școlare pentru copii și în pachetele de transport.

Testele timpurii au arătat că aceste cuburi de gheață care nu se topesc pot rezista până la 10 kilograme, fără să-și piardă forma. Ele pot fi refolosite de multe ori, apoi spălate rapidă cu apă sau înălbitor diluat și aruncate la gunoi.

Citește și Soluția care îți curăță guma de mestecat de pe haine. Nu o să mai ai probleme de acum înainte