Gestul pe care-l făcea bucătarul lui Nicolae Ceaușescu după ce-i gătea dictatorului: „Stăteam cu frică”

de: Iulian Ioncea
24 09. 2024

Timp de aproximativ 22 de ani, România a fost condusă de familia Ceaușescu, lider absolut al țării fiind Nicolae Ceaușescu, iar alături de el a avut-o mereu pe Elena, soția sa.

Cât a condus destinele țării, dictatorul român a avut funcțiile de secretar general al Partidului Comunist Român și șef de stat al Republicii Socialiste România.

În iarna anului 1989, Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați la Târgoviște, în județul Dâmbovița, ca urmare a revoluției care a dărâmat la acea vreme regimul comunist care pusese stăpânire pe România.

Recent, în cadrul emisiunii „Viața fără filtru”, prezentată de Mărălin Ionescu la Antena Stars, Ion Lăpușneanu, fostul bucătar al familiei Ceaușescu a vorbit despre obiceiurile pe care le aveau Elena și Nicolae Ceaușescu.

Potrivit bucătarului, dictatorul și soția sa nu obișnuiau să mănânce la acea vreme fructe de mare, însă erau mari amatori ai preparatelor tradiționale. Din câte se pare, Elena și Nicolae Ceaușescu nu comandau aproape niciodată mai multă mâncare decât credeau că pot să mănânce, iar în cazul în care le mai rămâneau alimente, le dădeau la grădinari.

Ce mâncau Elena și Nicolae Ceaușescu

Mai mult decât atât, se pare că toată mâncarea care era gătită trebuia să fie sigilată, iar bucătarul era blogat să semneze că el a preparat-o.

În momentul în care au fugit din București cu elicopterul, în speranța că vor scăpa de furia poporului, Elena și Nicolae Ceaușescu au luat în grabă mâncare la ei, iar Ion Lăpușneanu a dezvăluit ce le-a pus acestora în pachet.

„A venit la palat cu elicopterul și a venit Suzana și mi-a zis să-i pregătesc repede ceva. Un kilogram de zahăr, trei lămâi, o bucată de brânză, două pâini, niște roșii, ardei gras, să le ia cu ei. Le-am pus în folie, nu am mai stat să sigilez. Sincer, ei nu-și comandau decât ce mâncau. Nu erau cu fructe de mare. Pește românesc cu saramură, pâine de casă pe care o făceam acolo.

Luau exact cât mâncau, nu era jaf. Nu exista ca acum. El voia o porție de antricot de vită cu floare, ea o porție de șalău, atât se făcea. După ce mâncau, ce rămânea, el chema securiștii și îi trimitea să dea la grădinari. Noi toate platourile pe care le făceam le sigilam și semnam pe ele. Stăteam cu frică atunci când serveam și apoi ne suna colonelul și ne spunea că e ok”, a spus Ion Lăpușneanu în cadrul emisiunii de la Antena Stars.