Gestul făcut de Klaus Iohannis când l-a văzut pe Zelenski. Viktor Orban a procedat la fel

de: Ștefan R. Apostol
09 02. 2023

Astăzi, 9 februarie 2023, a avut loc o întâlnire la nivel inalt, între Volodimir Zelenski și liderii europeni la summitul UE. După discursul rostit astăzi în fața Parlamentului European, președintele ucrainean, de asemenea, s-a întâlnit personal cu șefii de stat și de guvern în cadrul Consiliului European. Dar, un moment al zilei a fost surprins de mai toate camerele de televiziune aflate la eveniment și evidențiat, și anume gestul făcut de Klaus Iohannis când l-a văzut pe Zelenski, același lucru făcându-l și premierul maghiar, Viktor Orban.

Volodimir Zelenski, aclamat la scenă deschisă la summitul UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat joi un turneu fulminant la principalii săi susținători europeni, căutând asigurări că Ucraina ar putea deveni într-o zi parte a Uniunii Europene. Zelenski se va întoarce deja acasă cu o grămadă de bunăvoință și cu angajamente privind acordarea de mai mult ajutor militar, spun surse apropiate.

El a sosit la Parlamentul European în aplauze furtunoase, urale și huiduieli din partea legiuitorilor, insistând în discursul său în plen că lupta Ucrainei împotriva Rusiei este o luptă pentru libertatea întregii Europe.

„O Ucraină care învinge va fi [membră] a Uniunii Europene. Europa va fi întotdeauna și va rămâne Europa atâta timp cât suntem împreună și atâta timp cât avem grijă de Europa noastră, atâta timp cât avem grijă de modul de viață european.”, a spus Zelenski în aplauze, construindu-și discursul în jurul destinului comun cu care se confruntă Ucraina și blocul celor 27 de națiuni în confruntarea directă cu Rusia.

În același discurs,d eja cunoscut și cu caracter populist, Volodimir Zelenski a adăugat că Rusia vrea să distrugă modul de viață european. După discursul său, a ridicat un steag al UE, iar întregul legislativ a rămas într-o tăcere sumbră în timp ce au fost interpretate imnul național ucrainean și imnul european „Odă bucuriei”.

Camerele TV au surprins gestul făcut de Klaus Iohannis când l-a văzut pe Zelenski

Așa cum era de așteptat, la sosirea la întâlnire, cei douăzeci și șapte de lideri l-au salutat pe Volodimir Zelenski, care, potrivit înregistrărilor, a fost aplaudat de aproape toată lumea.

Însă, camerele de luat vederi, precum și presa aflată la fața locului au surprins gestul făcut de Klaus Iohannis când l-a văzut pe Zelenski. Acesta era numai zâmbete și nu a aplaudat, același lucru fiind obsevat și la premierul maghiar, Viktor Orban, cei doi fiind puținele excepții de la momentul apariției liderului uicranean.

Cu toate aceste momente, vizita liderului ucrainean la sediul central al UE nu poate decât să sporească bunăvoința de a ajuta țara sa să pornească pe calea negocierilor de aderare.

Ucraina vorbește despre aderarea la UE în câțiva ani, în timp ce practica a demonstrat că pot trece zeci de ani până când membrii aspiranți sunt considerați apți să adere la UE, spun analiștii politici ai momentului.

„Zelenski știe bine că UE se mișcă uneori în ritm de melc, în timp ce el însuși a trebuit să fie rapid ca fulgerul pentru a evita o victorie timpurie a Rusiei și pentru a pune la punct o apărare a vastei sale națiuni pe care foarte puțini ar fi considerat-o posibilă în urmă cu un an. Acum, după o ezitare inițială, națiunile UE au început în sfârșit să își intensifice și ele contribuțiile militare.”, sunt depărere aceștia.

Germania, Danemarca și Țările de Jos au declarat marți că intenționează să furnizeze Ucrainei cel puțin 100 de tancuri de luptă Leopard 1 recondiționate, fabricate în Germania, în următoarele luni.

Anunțul a fost făcut după ce Germania a acceptat luna trecută să permită livrări de tancuri Leopard 2, mai moderne, către Ucraina. Dincolo de înalții oficiali ai UE, precum gazda summitului, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Zelenski ar trebui să găsească timp pentru întâlniri bilaterale cu liderii pentru a face presiuni în vederea obținerii de mai mult echipament, de la muniție la avioane de război, un lucru pe care blocul în ansamblul său nu îl deține, dar pe care țările individuale îl au, mai sunt de părere aceeași analiști.