Directoarea unei școli din Botoșani și-au luat permis de conducere doar pentru a duce copiii la școală cu microbuzul, deoarece primăria nu găsește șofer.
Daniela Maricica Pleșca este directoarea școlii din comuna Mitoc. Aici, copiii sunt nevoiți să meargă aproape șase kilometri pe jos pentru a ajunge la școală și înapoi acasă. Comuna are un microbuz școlar, însă merge până în satul Horia. Din lipsă de alternativă, micuții o iau pe jos până în Mitoc, majoritatea însoțiți de părinți.
„Acum am trei copii la şcoală. Numai îmbrăcămintea m-a costat 1.100 de lei, dar numai aşa, în mare, nu tot.Şi toţi trei fac naveta. Mai ales dimineaţa, pe frig, e greu. Nu are cine să îi aducă. Microbuzul nu îi ia, că are trei ture de copii din alt sat de luat, atunci când merge. Că mai mult se strică”, a spus mama unui copil.
Microbuzul școlii este vechi, se strică des, și nici șofer nu este. Acest lucru se datorează faptului că legislația spune că un șofer profesionist se poate angaja doar cu jumătate de normă, iar din acest motiv nu s-au găsit doritori.
Văzând acest lucru, directoarea școlii a decis să se ocupe singură de problemă, așa că a dat examen pentru permisul de conducere categoria D. Acum își aduce singură elevii la ore. Uneori face și patru drumuri pe zi.
Printre cei mici se află și o fetiță. Ieri a fost prima sa zi de grădiniță, iar din păcate, a fost nevoită să meargă pe jos doi kilometri pentru a ajunge.
„Stăm la aproape doi kilometri. Am venit pe jos. Nu avem ce face, dar trebuie să meargă, să înveţe. Altă soluţie nu este. Azi e prima ei zi de grădiniţă. Are patru ani. Se mai plânge că o dor picioarele, dar îi spun că mai are un pic şi ajunge la copii, la grădiniţă, să se joace cu ei”, a spus Adina Galiţă.
Una dintre mame spune că fiica sa a absolvit clasa a VII-a, însă a fost nevoită să renunțe la studii pentru ca frații ei să continue, deoarece familia nu își permite să o susțină financiar la liceu. Unul dintre aceștia este la grădiniță, iar alții doi în clasele primare.
„Eu stau în marginea satului, la aproape trei kilometri de şcoală. Pe jos fac cam jumătate de oră. Dar cu calul nu durează aşa mult. Mai merg cu căruţa. Azi au plecat pe jos, că e cald afară şi să mai facă sport. Am trei copii. De cinci ani, de şase şi de opt ani. Mai am o fată în clasa a opta, dar ea nu a mai continuat. Că nu sunt bani. A renunţat ea, ca să îi port şi pe ceilalţi la şcoală. Dacă o trimiteam pe ea la liceu, nu mai aveam pentru ceilalţi trei”, a spus femeia.