Filantropul miliardar George Soros spune că coronavirusul ar putea duce la sfârșitul UE, după ce și-a exprimat îndoielile cu privire la supraviețuirea UE, spunând că este o uniune incompletă.
Într-o alocuțiune recentă, milionarul a spus că „roțile justiției se mișcă încet”, în timp ce amenințări precum Covid-19 se mișcă „rapid”. Soros a mai spus că hotărârea Germaniei asupra BCE de săptămâna trecută ar putea „distruge UE ca instituție”. Concluzia celor declarate, în viziunea filantropului este aceea că această criză a coronavirusului poate duce la sfârșitul UE. Soros și-a exprimat îndoielile cu privire la supraviețuirea instituției, deoarece este o „uniune incompletă” și a menționat decizia Germaniei asupra Băncii Centrale Europene ca motiv de îngrijorare.
În vârstă de 89 de ani, milionarul a mai declarat că pandemia globală ar putea pune capăt capitalismului așa cum îl știm. Într-un interviu acordat celor de la Independent, Soros a declarat: „Sunt preocupat în special de supraviețuirea UE, deoarece este o uniune incompletă”. Potrivit lui Soros, acest lucru face ca Europa să fie „mai vulnerabilă” decât SUA „nu doar pentru că este o uniune incompletă, ci și pentru că se bazează pe statul de drept”.
„Și roțile justiției se mișcă foarte încet, în timp ce amenințările precum virusul Covid-19 se mișcă foarte repede. Aceasta creează o problemă specială pentru Uniunea Europeană. „
Soros a explicat de ce a luat „foarte în serios” decizia bombă a Germaniei asupra Băncii Centrale Europene. Curtea Constituțională germană a dat săptămâna trecută BCE trei luni pentru a explica proporționalitatea achizițiilor de obligațiuni sau riscul de a pierde Bundesbank-ul Germaniei – una dintre cele 19 bănci centrale naționale care sunt membre ale BCE – ca participant. De asemenea, a solicitat parlamentului și guvernului german să conteste BCE în această privință.
Soros consideră că acțiunea ar putea „distruge Uniunea Europeană ca instituție bazată pe statul de drept”, deoarece a fost „livrată de instanța constituțională germană, care este cea mai respectată instituție din Germania”. Când a fost întrebat dacă pandemia coronavirusului poate schimba fața capitalismului, miliardarul a recunoscut că totul este „în vârf”, deși este imposibil de prezis „cum va evolua capitalismul”.