Cum a încercat Bush să scoată România din sărăcie când Iliescu făcea legea

de: Daniel Ștefan
07 12. 2018

Legătura dintre George Bush și România e mai strânsă decât s-a spus până acum. După căderea regimului comunist ceaușist în 1989, George Bush a adus o contribuție esențială țării noastre, chiar dacă nu prea s-a vorbit despre asta.

România ar fi trebuit să acorde mai multă atenție morții fostului președinte american George Bush, dacă ar fi să dai crezare unui articol de pe cincinnati.com, în care se povestește un moment istoric important pentru țara noastră.

La începutul anilor ‘60, în Statele Unite a fost fondată Humana Inc., o organizație for-proffit cu rol în oferirea de sprijin medical. De-a lungul timpului, compania a adus contribuții majore în domeniu, iar la începutul anilor ‘90, România urma să intre pe lista sa de ajutoare.

Apelul istoric al lui George Bush

În 1990, cofondatorul Humana, David Jones, a primit un apel din partea președintelui american (pe atunci în funcție) George Bush. L-a sunat personal și, îndată ce Jones i-a răspuns, cel mai puternic om din lume a trecut direct la subiect:

“Zidul Berlinului a căzut, iar dincolo de el e dezastru. Aș dori să arunci și tu o privire pe-acolo și să-mi spui dacă poți ajuta”, i-a vorbit Bush.

Jones nu mai vorbise niciodată până atunci cu însuși președintele Americii și i-a acceptat propunerea fără să stea pe gânduri.

Azi, cofondatorul Humana are 87 de ani și încă are o amintire foarte vie a acelui apel telefonic memorabil. George Bush dorea ca el să se implice în campania de ajutorare a sistemelor medicale din Europa de Est, care se aflau în paragină după căderea comunismului.

Cum ne-au ajutat americanii în anii ’90

David Jones a mers în România la un an după ce cuplul Ceaușescu a fost condamnat la moarte. A fost șocat de ce a putut vedea în țara noastră în 1990: clădiri istorice ciuruite de gloanțe, cetățeni așteptând la cozi interminabile în fața magazinelor cu vitrinele goale și sărăcie oriunde te uitai. De atunci, Jones a vizitat România de 25 de ori, de fiecare dată în interes de serviciu, la îndemnul lui George Bush.

Ca urmare a poziției geostrategice și a situației grave în care se afla, țara noastră a fost o prioritate pentru americani în anii ‘90.

Cofondatorul Humana și echipele de voluntari trimiși pe meleagurile carpatine au fost uimiți de condițiile jalnice din spitale și clinici: se făceau operații în saloane cu ferestrele larg deschise, seringile sterile erau rare, benzile adezive chirurgicale se refoloseau la mai mulți pacienți, lipseau numeroase medicamente din vistieria spitalelor, aparatura medicală era foarte învechită, iar salariile doctorilor erau mici. Sunt constatările americanilor, când au venit în România. Unele se regăsesc și azi.

Humana a mobilizat 200 de voluntari pentru oferirea de ajutoare medicale, asistență și echipamente medicale în perioada 1990 – 2006. Americanii au trimis în România medici, asistente și voluntari care i-au instruit pe ai noștri mai bine de zece ani. În cele din urmă, s-a renunțat la legătura cu Humana pentru că proiectul și-a atins scopul și a fost un succes.

La începutul anilor 2000, sistemul de sănătate românesc era diferit. Americanii trimiși de George Bush au lăsat în urmă un sistem medical mult mai bun decât cel pe care-l găsiseră în 1990.

Nu prea se vorbește despre asta pe la orele de istorie din școli și nici prin presă, așa că nici nu știu cât de reală e această poveste. Totuși, dacă există vreo țară din Europa care trebuie să aducă un umil omagiu lui George Bush, atunci România e aceea.