Gata cu centralele termice la bloc, fără acest act! Toți locatarii sunt condiționați de această hârtie oficială
Probleme mari pentru cei care dețin centrale termice! Sezonul rece vine cu pași repezi și se anunță a fi una dintre cele mai grele perioade din ultimele trei decenii. Ce trebuie să faci de acum ca să-ți montezi propria centrala?
Locatarii care dețin centrale termice, condiționați de un act
Majoritatea aleg de câțiva ani buni să își instaleze propriiile centrale termice. Nu poți face o schimbare de pe o zi pe alta, iar birocrația care ne omoară și-a băgat coada și aici. Pe lângă timp și răbdare, ai nevoie de multe acte pentru a putea obține autorizații de funcționare. Priml pas ce trebuie făcut este să te debranșezi de la sistemul centralizat de termoficare. Pentru acest lucru ai nevoie de acordul vecinilor, de un proiect de debranșare realizat de o firmă specializată, dar și al asociației de proprietari.
Dacă nu primești acordul acesta, poți să-ți iei adio de la centrala ta proprie. Pentru a primi autorizația, este nevoie să pregătești un dosar cu proiectul instalației, proces verbal de punere în funcțiune a instalației de gaz, factura de achiziție a centralei, certificatul de garanție și manualul de utilizare al acesteia, raportul primei dăți în care a funcționat și copia după autorizația ISCIR a firmei care a executat montarea centralei termice.
Dezastru pentru cei care nu dețin centrale termice
„Pierderile din sistemele centralizate de încălzire sunt de 25-40% numai în reţelele de transport şi distribuţie, faţă de 5-10% în sistemele moderne din Vest; randamentul centralelor care produc căldură e pe la 50-55%, faţă de 70% standardul occidental, iar pierderile la consumator, din cauza proastei izolări a apartamentelor şi din ineficienţa contorizării şi a posibilităţii de a regla temperatura, sunt de cca 40%. Cu câteva excepţii, încălzirea centralizată în oraşe e în colaps, iar ‘alternativele’ au lăsat ‘pe dinafară’ chiar o treime din gospodării. Dacă nu se face nimic încă de anul acesta, termoficarea în Bucureşti riscă să se prăbuşească în câţiva ani, ceea ce ar lăsa brusc 560.000 de familii în frig şi ar pune în pericol şi sursa de energie electrică a Capitalei”
Raport realizat de analiști politici de la Expert Forum