Furnizorii de energie, mesaj de ultimă oră pentru autorități: „Urgentați decontarea”
Ordonațele de urgență emise de Guvernul României de compensare a facturilor la energie și gaze nu au avut, din păcate, efectul scontat. Mai mult de-atât, i-au determinat pe furnizori să suporte compensările din bugetele proprii. Acest aspect, deloc de neglijat, a determinat Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), să trimită o cerere imperativă guvernanților de la plăti sumele datorate, prin compensare.
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România pune presiune pe Guvern
Recentele OUG emise de guvern cu privire la compensarea facturilor generează o nouă situație de criză, care ar putea să-i determine pe furnizori să nu-și mai desfășoare activitatea, datorită pierderilor pe care le au, având în vedere, după cum spun reprezentanții AFEER, că sumele au fost suportate direct de furnizori. AFEER a emis un comunicat de presă prin care cere statului român „urgentarea decontării corecte și la timp a sumelor pentru compensări și plafonări”.
„Furnizorii de energie electrică și gaze naturale, companii membre ale AFEER, sunt pregătiți și vor acționa pentru aplicarea legislației, respectiv a tuturor măsurilor de plafonare și compensare a facturilor.
Din păcate, OUG 3/2022, care vine cu măsuri suplimentare de sprijinire a consumatorilor, introduce și dispoziții care vor avea un efect dezastruos pentru furnizori.”, declară domnul Laurențiu Urluescu, președinte AFEER.
AFEER: Impactul financiar al schemei de sprijin depășește cu mult 3 miliarde de lei
În același comunicat, reprezentații AFEER vorbesc de pierderile maive pe care le vor înregistra majoritatea furnizorilor din piață, ca urmare a noii scheme de sprijin, aceasta depășind suma de 3 miliarde de lei.
Noile OUG, deși menite să ajute populația, prin compensarea și plafonarea prețurilor, mai spune AFEER, nu au fost gândite, de așa natură, încât să echilibreze costurile funrnizorilor cu cele emise pe facturi, de aici și discrepanțele.
„Potrivit estimărilor asociației, impactul financiar al schemei de sprijin depășește cu mult 3 miliarde de lei, sumă comunicată de către autorități ca fiind alocată pentru această schemă. De aceea, facem apel la autorități să deconteze corect și la timp, în conformitate cu prevederile legale.
Astfel, se va evita riscul ca furnizorii să nu mai poată să susțină financiar sprijinul asumat de stat pentru consumatori și astfel să apară întârzieri la plată pe tot lanțul energetic.”, se precizează în comunicat.
„AFEER a avertizat, încă de la mijlocul anului trecut”
Deocamdată guvernul nu a avut nicio reacție pe marginea cererilor AFEER, dar reprezentații furnizorilor spun că sunt deschiși unui dialog.
AFEER a avertizat, încă de la mijlocul anului trecut, conform cotațiilor principalelor burse europene, că prețurile la energie electrică și gaze naturale au o traiectorie ascendentă, alimentată de creșterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a prețurilor certificatelor de carbon.
La acestea s-au adăugat, în ultimul timp, diversele dispute geopolitice etc. Reiterăm că furnizorii de energie NU sunt cauza pentru creșterile din piață ale prețurilor la energie! Furnizorii fiind la fel de afectați de aceste creșteri de prețuri precum consumatorii finali. Noua OUG 3/2022 aduce o presiune în plus pe furnizori, care devin, astfel, cel mai afectat segment din lanțul energetic.”, se mai spune în comunicatul emis de AFEER.
În același timp „AFEER solicită ca legislația să fie completă, simplă, clară și în folosul întregului sector energetic, de la producător la consumator, astfel încât populația și companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză.”