Funcţionarii din Rusia, grăbiţi să plece după anunţul mobilizării. Ce a rămas în urma lor: „Nu şi-au spălat nici cănile”

de: Ana Chivu
27 10. 2022

Funcționarii lui Vladimir Putin au lăsat totul în urmă și au fugit. Nu mai puțin de până la 30% din funcționarii publici care lucrează pentru administrația orașului Moscova au plecat pe grabă din Rusia. Totul s-a întâmplat după anunțul de mobilizare al președintelui. Situația a blocat și alte departamente. Mulți dintre specialiștii în IT au fugit în: Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. „Erau ca liliecii scăpați din iad, nu și-au spălat nici cănile de pe birou.”

Funcționarii lui Putin au fugit: ,,erau ca liliecii din iad”

Până la 20-30% dintre funcționarii publici care lucrează pentru administrația orașului Moscova au fugit din Rusia de la anunțul de mobilizare al președintelui. Publicația rusă independentă Verstka arată că situația a blocat și alte departamente.

,,În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie site-ul Viorstka.

Mulți dintre specialiștii în IT au fugit în: Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Un număr mare dintre aceștia nu sunt feriți de posibilitatea de a fi mobilizați, în condițiile în care nu sunt considerați ,indispensabili’.

,,Au fugit ca liliecii din iad. Este ridicol: au plecat fără măcar să-și strângă lucrurile de pe biroul de serviciu. Nici măcar nu și-au spălat cănile”, a declarat o sursă pentru publicația rusă.

,,Conducerea instituției noastre a impus chiar acum o interdicție totală”

Sursa mai afirmă că din Rusia au fugit angajați ai Ministerului Educației, ai Ministerului Dezvoltării Digitale și ai Băncii Centrale. Mai mult decât atât, angajații din organizații care au atribuții legate de cele ale diverselor autorități federale au fugit și ei. În data de 24 septembrie a avut loc un meci de fotbal la Bishkek între echipele Rusiei și Kârgâzstanului

Alături de sportivi au plecat în călătorie și angajați din comitetul executiv al Federației Ruse de Fotbal. Cel puțin 10 oameni din staff-ul federației au decis să nu se mai întoarcă de atunci la Moscova.

În timpul acesta, guvernul rus nu face nimic pentru a-i păstra pe angajații dispăruți pentru că cei mai mulți care au fugit au fost concediați imediat după plecare. Unora li s-a acordat permisiunea de a lucra de la distanță, dar doar temporar.

,,Conducerea instituției noastre a impus chiar acum o interdicție totală ca oamenii să lucreze de la distanță, pentru a-i împiedica să fugă. Toată lumea înțelege ce se întâmplă; toată lumea știe cine are nevoie de vacanță și de ce”, a spus un angajat federal pentru Verska.