Fructul pe care să îl pui în butoiul cu varză pentru un gust nemaipomenit. Aşa fac şi gospodinele din Bucovina
Dacă și tu te pregătești să pui varză la murat, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică un truc pe care îl aplică gospodinele din Bucovina pentru a oferi preparatului o aromă intensă și deosebită. Află în rândurile de mai jos ce fruct trebuie să adaugi printre legumele din butoiul cu varză murată.
La ce să folosești varza murată
La început de toamnă, gospodinele pregătesc tot felul de legume și fructe pentru sezonul rece. Printre cele mai comune preparate care se pun pentru iarnă se numără varza murată. Există numeroase rețete în acest sens, însă metoda româncelor din Bucovina de a pregăti varza murată este foarte apreciată.
Varza murată este un preparat delicios și poate fi servit la masă în numeroase forme. Dincolo de aroma ușor picantă, saramura acidă face ca frunzele de varză să își modifice culoarea și să capete o nuanță frumoasă. Un strop de culoare este întotdeauna binevenit în farfurie.
Nu este deloc dificil să pregătești varza pentru a o pune la murat pentru sezonul de iarnă, când majoritatea româncelor o folosesc pentru a înveli sărmăluțe. Ca să aibă cea mai bună aromă, este recomandat ca aceasta să fie păstrată la rece, în beci sau în cămară.
Poți servi varza murată alături de pește sau carne de porc. O poți amesteca, de asemenea, cu coriandru tocat și ceapă verde tăiată felii și o poți pune la masă cu carne de pui, sub formă de garnitură. Este un preparat foarte versatil și apreciat în mai toate regiunile din țara noastră.
Secretul gospodinelor din Bucovina
Gospodinele din Bucovina apelează la tehnici așa-zise secrete pentru a oferi feliilor de varză un gust cu totul special. Când pregătești varza și o depui în butoiul cu saramură, ai grijă să adaugi în recipient câteva felii de gutui. Aroma legumei va fi mai intensă și savuroasă.
Există și alte trucuri care pot să îmbunătățească textura legumelor puse la murat. De exemplu. unele gospodine adaugă în butoiul cu varză murată câteva linguri de miere proaspătă. Aceasta menține textura frunzelor de varză crocantă, însă nu le face să fie prea tari, cum se întâmplă dacă folosești hrean.
În altă ordine de idei, trebuie să ai grijă și la combinația de sare și apă pe care o folosești când pui varza la murat. Este bine să optezi pentru varianta de 25 de grame de sare la 1 litru de apă, astfel încât saramura să fie una potrivită, iar legumele să nu fie prea sărate.
Procesul de murare a frunzelor de varză este unul lent. De regulă, durează șase, șapte săptămâni.