Fructul la care suntem campioni în Europa. România e cel mai mare producător, puţini îl mai consumăm

de: Stan Nicu
29 09. 2023

Toamna 2023 este una bogată în ceea ce privește producția de legume și fructe. Piețele sunt pline de legume de sezon- vinete, gogoșari, gogonele, la fel întâmplându-se și cu fructele, care au umplut tarabele cu piersici, struguri, gutui. Care este fructul la care suntem campioni în Europa. România e cel mai mare producător, puţini îl mai consumăm.

Fructa vedetă a toamnei a inundat piețele. Cât costă kilogramul

Fiind un an în care s-au făcut legume și fructe din abundență există un avantaj pentru cumpărători care își pot face provizii pentru iarnă mai ieftin. Printre toate bunătățile toamnei se regăsesc și prunele pentru care anul acesta este un an bun, acestea fiind disponibile în cantități mari.

”Dacă vorbim de producţie ridicată, vorbim de preţuri mai mici. Asta pentru că oamenii au de unde să cumpere, au de unde să aleagă. Spre exemplu, acum, un kilogram de prune se vinde cu preţuri cuprinse între 3,5 şi 5 lei, în funcţie de soi, dar şi de aspectul acestora”, spune un reporter Observator.

Citește și: Cum se face dulceață de prune fără zahăr

Românii care or să cumpere cntități mai mari de prune pot merge dirct la producători, la livezile de pruni, unde cu siguranţă vor obţine un preţ mai mic pe kilogramul de fructe.

2023, un an bun pentru prune

Proprietarul unei astfel de livezi a dezvăluit că producția de prune este foarte bună. Spre exemplu, de pe un prun cu o maturitate de 6 ani se strânge în medie circa 40 de kilograme de prune.

Soiul este perfect pentru magiun şi pentru consum, pentru că aceste prune când ajung la maturitate se desfac foarte uşor de pe sâmbure. De asemenea, soiul poate fi folosit cu succes și la prepararea țuicii și a pălincii.

Beneficiile prunelor pentru organism

Vedetele toamnei sunt strugurii și prunele, două fructe mult apreciate de către români. În acest context, Mihaela Bilic a dezvăluit la care trebuie aceste două fructe trebuie să avem mai multă grijă.

”Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climaterice, care se coc și după ce au fost culese…și cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

Citește și: Cât se fierbe dulceața de prune

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară” , a scris Mihaela Bilic pe pagina sa socială.