Fructul kaki – ce proprietăți are acest fruct interesant și tot mai popular în România
Fructul kaki mai este denumit și fructul zeilor. Acesta este un fruct cu un număr impresionant de antioxidanți, potasiu și magneziu. De cele mai multe ori, este recomandat pentru prevenția sau tratarea mai multor tipuri de afecțiuni.
Ce este fructul kaki
În prezent, fructul kaki se regăsește peste tot în lume. Dar știai că țara lui de origine este China? Acolo este cunoscut și sub numele de „Mărul Orientului”. Fructul este asemănător cu niște roșii de culoarea portocaliu sau cu niște mere. Este foarte suculent iar culoarea lui depinde în funcție de gradul de maturitate, cât de copt este. De obicei este galben sau portocaliu strălucitor. Dacă unele părți ale fructului sunt maro, înseamnă că în acel loc s-au acumulat cantități de zahăr, dar este bun de consumat în continuare.
Ce gust are fructul kaki
Atunci când fructul este copt, pulpa sa este cremoasă și ușor gelatinoasă. De asemenea, gustul este diferit în funcție de gradul său de coacere. În cazul în care fructul este copt foarte bine, are un gust foarte dulce, ca și mierea de albine. Poate fi mare cât un grapefruit sau cât o portocală de mărime medie.
Beneficiile fructului kaki
- Previne sau ameliorează simptomele de gripă și răceală
Datorită faptului că fructul kaki are un conținut ridicat de vitamina C, ajută la dezvoltarea sistemului umanitar dar și la apariția mai multor tipuri de infecții sau inflamații.
- Bun împotriva constipației
Are proprietăți laxative datorită conținutului ridicat de fibre. Mai exact, fructul kaki poate fi un remediu natural împotriva constipației.
- Remediu împotriva retenției de apă
Datorită conținutului de potasiu și calciu, fructul kaki are și proprietăți diuretice excelente. De asemenea, consumul moderat și regulat de kaki, cam un fruct pe zi, poate diminua și preveni retenția de apă.
- Ajută foarte mult la detoxifierea organismului
Fructul kaki este unul dintre cele mai importante fructe bogate în antioxidanți. Joacă un rol foarte important în detoxifierea organismului, ceea ce duce la o bună funcționare a acestuia. De asemenea, fructul kaki este benefic și pentru sănătatea ficatului. Antioxidanții ce se regăsesc în fruct ajută la neutralizarea toxinelor ce se află în corp, precum și unui număr mare de substanțe nocive se se pot afla în organismul nostru.
- Consumul de kaki este foarte benefic împotriva stresului
Fructul din China are un conținut ridicat de zahăr și potasiu. Consumat regulat, poate alunga stresul și senzația de oboseală datorită zahărului.
- Fructul kaki este benefic pentru sistemul cardiovascular
Consumat regulat, fructul hrănește în mod natural mușchii inimii. Luând în considerare acest aspect, fructul kaki este un aliment ideal pentru consolidarea sistemului cardiovascular. De asemenea, kaki protejează vederea și previne sau ameliorează apariția bronșitei și pneumoniei datorită beta carotenului.
Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, fructul kaki mai este recomandat și pentru:
- persoane ce suferă de sângerări gingivale constante
- protejează organismul de bacterii
- este recomandat în diete
- este recomandat pentru persoanele ce suferă de depresie
- ideal pentru combaterea anemiei
- consumul regulat de kaki poate fi foarte benefic pentru rinichi
Cum se curăță fructul kaki
În primul rând, ar trebui să speli fructul foarte bine și să îl tai în jumătate. După, se îndepărtează parte de sus, unde se află codița. Coaja fructul se curăță ca a unui măr, iar miezul este perfect pentru a fi consumat, în stare proaspătă. El se poate consuma și în salate, dulceață, gem sau prăjituri.
Valori nutriționale pentru fructul kaki
Pentru o cantitate de 100 g, fructul are următoarele valori nutriționale:
- 70 kcal
- 19 g de carbohidrați
- 0 g de grăsimi
- 0 mg de colesterol
- 1 g de proteine
- 3,6 g de fibre