Fructele și legumele, posibile gazde de coronavirus: explicația ministrului Sănătății

de: Puiu Alexandru
19 03. 2020
legume-fructe-1

Când vine vorba de coronavirus, cu foarte puține excepții, oamenii sunt mai panicați ca niciodată. La confortul psihologic, nu ajută nici faptul că oficialii ministeriali nu sunt foarte eficienți la comunicare.

Cel mai mare ”atuu” al coronavirus nu ține de numărul de decese sau de procentul lor la nivel global, în raport cu persoanele bolnave. Tot stresul pleacă de la faptul că virusul se propagă foarte ușor prin atmosferă și suprafețe.

Ai fost asaltat cu îndemnuri pentru a te spăla pe mâini și a-ți spori igiena corporală dintr-un motiv simplu. Spălarea obsesiv-compulsivă duce la mișcorarea semnificativă a probabilității de a contracta boala de pe suprafețe și, implicit, de o da altor persoane.

legume fructe coronavirus

Pentru realizarea unui mecanism de informare și răspundere la întrebări, Ministerul Sănătății a început să lucreze cu mai multe instituții. În cazul panoului de mai sus, aceasta a fost realizat în colaborare cu Observatorul Române de Sănătate. Acesta din urmă a început de ceva timp o campanie de informare, dar la o scară mai mică, din cauza lipsei implicării statului român.

În final, Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus. ORS este un ONG care are o țintă simplă, greu de atins, îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Ca o notă interesantă, Vlad Mixich este președintele organizații, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

„Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/ . Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice”, este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

„Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor”, a confirmat oficialul.