Fructele și alimentele non-bio care sunt la fel de bune ca cele bio. Mihaela Bilic a făcut lista completă

de: Bișinicu Andreea
06 04. 2022

Cu toții știm faptul că alimentele bio sunt lăudate pentru faptul că ar fi cele mai produse din țară, motiv pentru care și prețurile acestora sunt pe măsura calității superioare. Cu toate acestea, celebrul nutriționist Mihaela Bilic spulberă miturile privind această categorie aleasă de produse.

Mihaela Bilic spune adevărul despre alimentele bio

Cât de sănătoase și naturale sunt alimentele bio? Cu siguranță v-ați pus această întrebare, măcar o dată până acum, atunci când ați trecut pe lângă rafturile cu acest tip de produse din supermarketuri.

Deși produsele bio sunt de o calitate superioară, nutriționistul Mihaela Bilic este de părere că nu întotdeauna este echitabil să investim o sumă mai mare de bani în achiziționarea acestor alimente.

„În căutarea unui stil de viață sănătos, tot mai mulți consumatori au început să se orienteze spre produsele BIO.

La rândul lor producătorii din industria alimentară au încurajat și exploatat această tendință aducând pe rafturi o gamă infinită de produse cu etichetă BIO – de la cereale și biscuiți la ceaiuri și cosmetice. (…)

Nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile.”, a relatat specialistul pe rețelele sociale.

Lista alimentelor non-bio benefice pentru organismul uman

De asemenea, Mihaela Bilic susține că oamenii pot cumpăra o listă de produse non-bio care sunt foarte hrănitoare și benefice pentru organism.

„Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-BIO:

legume – broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel

fructe – banane, kiwi, mango, ananas, avocado.

Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse:

legume – ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi

fructe – mere, pere, piersici, căpșuni, struguri.”, a completat Mihaela Bilic pe Facebook.

„Un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust!”

Medicul nutriționist atrage atenția asupra faptului că unele alimente, deși sunt bio, conțin o cantitate mare de zahăr și grăsimi, neindicate pentru consumul zilnic.

„Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic).

Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară – mai ales că și la capitolul “etichete”, legislația este deficitară.

În concluzie, singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/clasice.

Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător.

Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime!

Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere…un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!!”