Fructele care nu se țin niciodată în frigider. Nu mai face această greșeală fatală lor

de: Ștefan R. Apostol
20 12. 2020

Oamenii păstrează alimentele în zăpadă și gheață de cel puțin 3.000 de ani. Primul frigider comercial, produs în jurul secolului al XX-lea, au schimbat jocul. Clasicele frigidere, de acasă, au făcut posibilă, pentru prima dată în istorie, păstrarea alimentelor perisabile proaspete. Dar fiecare avans vine cu o latură întunecată. În cazul frigiderelor, un dezavantaj este că mulți oameni depozitează totul în frigider, indiferent dacă trebuie sau nu.

Obiceiul de a băga totul la rece

Poate dintr-un obicei învățat de la mama sau bunica, gospodinele tind să bage toate alimentele și fructele la frigider. Din păcate vă dăm o veste proastă. Nu toate fructele au nevoie să fie ținute la frigider.

Am încercat să aflăm care ar fi acele fructe care nu au nevoie de depozitare la rece, și iată ce am descoperit. Merele, perele, piersicile, prunele, portocalele, lămâi, tei, clementinele, căpșuni, sunt doar o parte din fructele care nu e nevoie să fie ținute în frigider. Dar ca argumentul să stea în picioare o să vă explicăm și de ce.

Fructe pe care nu trebuie să le țineți în frigider

De exemplu, în cazul merelor și perelor, aerul rece din interiorul frigiderului tinde să descompună textura acestor fructe. Lasăți-le afară, pe balcon. Dar dacă preferați fructele reci, le puteți păstra la frigider.

Vă spuneam că nici prunele și nici piersicile nu necesită refrigerare. Argumentul, fiind fructe tari, de obicei, nu trebuie refrigerate dacă sunt necoapte, deoarece nu se vor coace în frigider. Depozitați-le pe balcon, la soare, și bucurați-vă de ele imediat ce sunt coapte.

Cât despre lămâi, tei sau clementine, cel mai bine sunt păstrate, tot afară pe balcon. Păstrați-le cu atenție, însă, deoarece un fruct mucegăit le va infecta pe celelalte.

Căpșunile, sunt fructele proaspete, și nu sunt menite să dureze mult. Lăsați-i afară și bucurați-vă de ele peste câteva zile, când sunt mai coapte, nu le băgați în frigider.

Vara, când este foarte cald, aproape toți facem aceeași greșeală, când vine vorba de pepenii roșii. Îi băgăm la frigider, să se răcească, în ideea că așa ne putem răcori. Din păcate e o mare greșeală, depozitarea le va înmuia miezul, dar odată tăiate, resturile pot fi păstrate la frigider.

Aceeași geșeală o facem, de exemplu, și cu bananele. Bananele ținute la frigider își vor transforma cojile prematur în maro și își vor schimba textura. Depozitați-le pe balcon. Curățați-le și înghețați-le pentru a obține smoothie-uri și pâine cu banane odată ce devin prea coapte, dar nu înainte.

Medicii și nutriționiștii mai spun că sunt și alte alimente care nu ar trebui refrigerate, precum legumele, ciocolata, cartofii roși, roșiile, etc.