Frigul a făcut primele victime în România. Cât au scăzut temperaturile

Autor: Diana Radu - 09.11.2018, 17:08
FOTO daniyal62 via Flickr.

Chiar dacă în orașul tău încă e bine, sunt zone din România unde temperaturile au început să fie de iarnă. Asta a dus și la primele victime.

Pe 9 noiembrie, un bărbat de 50 de ani a fost găsit mort în parcul central din Sfântu Gheorghe. Un altul a fost transportat la spital cu hipotermie. Cele două victime au suferit de pe urma temperaturilor scăzute în timpul nopții, a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna.

„În această dimineaţă, în jurul orei 6:50, dispeceratul IPJ Covasna a fost sesizat, printr-un apel prin numărul unic de urgenţă 112, că în zona Parcului Elisabeta se află două persoane, posibil decedate. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de Poliţie, iar din primele verificări s-a constatat că una dintre persoane, un bărbat de aproximativ 50 de ani, a decedat, iar o altă persoană, tot un bărbat, a fost transportată la spital în stare de inconştienţă. Poliţiştii fac verificări pentru a se stabili toate circumstanţele acestui eveniment”, a declarat Nicoleta Tolvaj Marin, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, din primele informaţii este vorba despre persoane fără adăpost, care au suferit din cauza frigului. Vineri dimineaţă, în municipiul Sfântu Gheorghe s-au înregistrat -5 grade Celsius.

Hipotermia apare când organismul pierde căldură mai repede decât este capabil să o producă. Deşi, apare de obicei la temperaturi foarte scăzute, chiar şi temperaturile mai puţin scăzute (peste 40 grade Celsious) pot fi periculoase pentru o persoană care a stat în ploaie, a transpirat sau a stat în apă pentru o perioadă lungă de timp.

Simptomele hipotermiei includ senzaţia de frig şi tremurăturile care pot fi urmate de  gândire dificilă, confuzie, neîndemânare, epuizare şi în final inconştienţă. Pe măsură ce avansează hipotermia, mare parte din fluxul de sânge este redirecţionat dinspre piele spre organele vitale. În consecinţă, poate apărea paloare şi coloraţia albastră-violacee a buzelor şi a degetelor de la mâini şi de la picioare. Creierul şi inima sunt cele mai sensibile la hipotermie.


Citește și...