Ierburile aromate nu lipsesc niciodată din bucătăria noastră, fie că este vorba despre condimente sub formă de plante sau mirodenii uscate. Dau un gust special mâncărurilor pe care le pregătim. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că unele din ele sunt nocive.
În ultimii ani, experții au descoperit că există o adevărată „fraudă alimentară” în industria condimentelor, deoarece este o industrie foarte vulnerabilă la exploatarea criminală.
O investigație a Europol a descoperit o bandă de crimă organizată care producea șofran fals în Spania. Aceștia exportau în întreaga lume cantități în valoare de peste 8 milioane de lire sterline.
Mai mult, un studiu realizat de BBC a arată că 7 din 61 de ierburi și condimente conțin ingrediente care nu sunt menționate pe etichetă. Profesorul Rick Mumford, consilier științific și director pentru știință, cercetare și dovezi la FSA, a precizat că există fonduri pentru autoritățile locale să eșantioneze ele amestecurile de ierburi și condimente.
„Vom continua să desfășurăm programe de supraveghere pentru a identifica și descoperi riscurile emergente în cadrul sistemului alimentar britanic, pentru a contribui la asigurarea siguranței consumatorilor”, a precizat acesta.
Citește și: Nu mai pune la gunoi condimentele expirate. Sunt foarte utile în casă, o să le foloseşti mereu de acum
Se pare că Oregano se află printre cele mai dăunătoare ierburi. Specialiștii au descoperit că 13% dintre monstre conțin „frunze verzi străină”, adică frunze de măslin măcinate, care au același gust amar.
În total, 27% din condimentele Oregano testate s-au dovedit a fi sub așteptări. În unele cazuri, borcanele conțineau insecte sau bucăți mici de fibre sintetice. Într-un borcan s-a descoperit chiar și o cantitate mare de plumb, metal foarte dăunător pentru organismul uman.
Mai mult, ingrediente care ne pot face rău au fost descoperite și în cazul nucșoarei măcinate. În 21% dintre cazuri, eșantioanele conțineau elemente care ar putea afecta sănătatea celor care le consumă.
Au fost descoperite micotoxine, acestea fiind pe bază de mucegai. Turmericul este un alt condiment în care s-au găsit substanțe toxice. 3% dintre probele testate conțineau toxine dăunătoare.