Franța și Germania au dat lovitura! Angela Merkel e în culmea fericirii. Ce s-a întâmplat și cât de mult profită România

de: Emanuela Pană
21 07. 2020

Summitul-maraton de la Bruxelles s-a încheiat, în cele din urmă, cu un acord. Au apărut deja și primele comentarii ale presei internaționale cu privire la acest subiect. Pare-se că Franța și Germania au dat lovitura. „Aprobarea planului a marcat un triumf pentru Germania și Franța“. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

„Rezoluțiile“ planului de relansare economică

„Un împrumut de 750 de miliarde de euro și o solidaritate greu obținută“; „Proiectul comun franco-german a fost adoptat în cele din urmă de Uniunea Europeană“; „Aprobarea proiectului de împrumut comun franco-german echivalează cu o mică revoluție care va ajuta statele mai lovite de criza coronavirusului“, sunt doar câteva dintre titlurile ce au apărut în presa internațională după controversata reuniune a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles, dedicată planului de relansare economică a Uniunii Europene.

În ceea ce privește țara noastră, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare.

Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică“, a declarat Iohannis, la Bruxelles.

Franța și Germania au dat lovitura!

Aprobarea planului istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului a reprezentat un triumf pentru Germania și Franța și, totodată, o victorie personală pentru cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, care au forțat o relație strânsă de lucru în timpul crizei sanitare.

„Este o zi istorică pentru Europa“, a transmis președintele francez, Emmanuel Macron.

Susținătorii planului sunt de părere că acest fapt reprezintă o demonstrație extrem de simbolică de solidaritate ca răspuns la șocul pandemic și consecințele sale dezastruase, după o reacție inedită din partea guvernelor, care au intrat în panică, au închis unilateral frontierele și au interzis exporturile de materiale medicale de urgență.

Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare.