Franța în haos. Greva asupra reformei pensiilor intră în a doua zi
Franța a avut parte și vineri de mai multe perturbări, deoarece cea mai mare grevă a țării din ultimii ani a intrat în a doua zi. Se estimează că 806.000 de persoane din toată Franța au participat joi la manifestații împotriva reformelor de pensii propuse de președintele Emmanuel Macron. O grevă la nivel național a lucrătorilor din transporturi, a profesorilor și a altor profesioniști a adus țara într-un stadiu de blocaj. Poliția a declarat că 65.000 de oameni au mărșăluit la Paris, dar liderii Uniunii susțin că numărul a fost mai mare, peste 250.000 de oameni, potrivit CGT (Confederația Generală a Muncii).
Franța în haos
În timpul manifestațiilor de la Paris ce au început joi după-amiază, poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și i-a acuzat pe protestatarii de acțiuni de vandalism. Problemele au izbucnit în apropiere de Place de la Republique din Capitală, când unii protestatari au dat foc unei remorci pentru camioane. 71 de persoane au fost luate pentru a fi interogate, a declarat Departamentul de Poliție din Paris. Gazele lacrimogene a fost de asemenea folosite în Nantes și Bordeaux, a informat rețeaua franceză BFM, în timp ce mulți jurnaliști prezenți în stradă au simțit efectele și la Lyon.
Greva – care este deschisă și ar putea dura câteva zile – a fost comparată cu lupta dintre guvern și sindicate în noiembrie-decembrie 1995, când țara a fost paralizată în jur de trei săptămâni. Acum, în condițiile date, mulți angajați din Franța sunt obligați să stea acasă sau să găsească modalități inedite de a ajunge la birou folosind servicii de partajare auto, biciclete de închiriat sau e-scutere. Aproximativ 90% din trenurile de mare viteză au fost oprite, iar metroul din Paris este închis, sute de zboruri au fost anulate și majoritatea școlilor au fost închise din cauza grevei. Între timp, Autoritatea franceză de aviație civilă a confirmat joi că o cincime din zboruri vor fi anulate în toată țara.
Transportatorul de stat Air France a declarat că 30% din zborurile sale interne și 15% din zborurile sale de zbor mediu ar fi afectate. Transportatorul britanic low-cost EasyJet a anulat 223 de zboruri internaționale și i-a avertizat pe alții de riscul ca zborurile să întârzie. Operatorul feroviar SNCF a declarat că 90% din trenurile TGV de mare viteză, precum și serviciile regionale din toată țara, au fost anulate, în timp ce rutele internaționale precum Eurostar și Thalys ar fi puternic perturbate. Ministerul Educației a declarat că 51% din personalul didactic din școlile primare au fost în grevă joi și 42% în școlile secundare. Doar 30% dintre școli au putut deschide.
Greva asupra reformei pensiilor intră în a doua zi
Macron dorește să pună în aplicare unei promisiuni din campania să la prezidențiale, prin care ar vedea un sistem de pensionare „universal”. Acesta ar elimina 42 de regimuri speciale sau independente pentru sectoarele economice, de la lucrătorii feroviari și de energie la avocați și angajații de la Opera din Paris, care adesea acordă lucrătorilor pensii mai mari sau pensionare anticipată. Dar sindicatele spun că schimbările ar necesita în mod efectiv milioane de lucrători din sectorul privat să lucreze peste vârsta legală de pensionare de 62 de ani, dacă vor să primească pensia integrală care li s-a promis. Primul ministru Edouard Philippe, care a recunoscut că muncitorii francezi vor lucra treptat mai mult timp, urmează să dezvăluie detalii despre reforma din 12 decembrie.
Șeful poliției din Paris, Didier Lallement, a declarat că aproximativ 6.000 de membri ai forțelor de securitate au fost dislocate doar în capitală, 180 de motociclete folosite pentru a răspunde rapid la orice revolte. Poliția a folosit gaz lacrimogen în centrul Parisului joi după-amiază, când protestatarii aflați în marșul sindicatelor au aruncat artificii spre ofițeri, au jefuit stațiile de autobuz și au dat foc la coșurile de gunoi. Au fost zeci de arestări. Liderii sindicali au spus că cei implicați în violență nu erau afiliați cu mișcarea sindicală.
Rezultatele acestei greve, spun specialiștii, sunt incerte, în condițiile în care Președintele Macron nu vrea să cedeze presiunii străzii. Grevele vor fi un test major dacă Macron, care a ajuns la putere în spatele unei promisiuni de a transforma Franța, are puterea politică să-și împlinească viziunea. Președintele se află în acest moment în fața unei situații delicate, iar amenințarea reprezentată de protestatarii „vestelor galbene” ale căror manifestații săptămânale împotriva inegalității au zguduit Franța din noiembrie anul trecut, devin din ce în ce mai reale.
Presa franceză și cea internațională scrie amplu despre grevele din Franța, iar reprezentații Uniunii Euroopene spun că acesta este unul din cele mai importante teste prin care trece, în acest moment, Adminstrația Macron.
„Momentul adevărului pentru Macron”, a scris cotidianul Le Monde în ediția de joi. „Următoarele zile sunt un test decisiv pentru șeful statului.”
Site-ul Mediapart a adăugat: „Protestele și grevele vor fi suficient de puternice pentru a opri marșul reformei? Toată lumea își ține respirația.”