Formele corecte de plural ale substantivelor din limba română. Știai cum se spune la „sânge” la plural?
Astăzi vă prezentăm care sunt formele corecte de plural ale câtorva dintre substantivele din limba română. Spre exemplu, știai cum se spune la „sânge” la plural? Forma este foarte puțin folosită, respectiv cunoscută.
Forma de plural cele mai complicate ale unor substantive. Sigur nu știi cu se spune sânge la plural
Limba română a dobândit, în ultimii ani, multe alte mii de cuvinte, dar și actualizări ale substantivelor și formelor de plural.
Un exemplu în acest sens este reprezentat de forma de plural al substantivului „sânge”, în contextul în care puțini o cunosc și utilizează.
Unele forme de plural, adevărate capcane pentru români
Forma de plural a unora dintre substantive poate fi o reală capcană pentru mulți dinre vorbitori ai limbii române. Unele substantive au o formă de plural la care nu te-ai fi gândit, atât de ciudate sunt.
Conform actualizării din DOOM 3, există mai multe astfel de substantive a căror formă de plural nu o știai sau o utilizai în mod incorect. Spre exemplu, forma corectă de plural a substantivului „sânge” este „sângiuri”. Acest termen nu este utilizat de aproape nimeni.
Când vine vorba de aragaz, forma corectă de plural a substantivului „aragaz” este „aragaze”. „Aragazuri” este forma greșită. Almanah: forma corectă de plural a substantivului „almanah” este „almanahuri”. „Almanahe” este utilizat greșit și a fost folosit public de fostul primar al Sectorului 5 din București, Marian Vanghelie, dacă vă mai aduceți aminte.
Formele de plural pentru blană și bariram
Blană: forma corectă de plural a substantivului „blană” este „blăni”. ”Blănuri” nu este greșit însă face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate.
De asemenea, când vine vorba de Bairam: forma corectă de plural a substantivului ”bairam” este ”bairamuri”. „Bairame” este forma incorectă.
Cum se spune la plural boschet și fașă
Boschet: forma corectă de plural a substantivului „boschet” este „boschete”. ”Boscheți” este utilizat greșit. Fașă: forma corectă de plural a substantivului ”fașă” este „feșe”. „Fașe” este forma greșită.
Ciubuc: forma corectă de plural a substantivului „ciubuc” este „ciubucuri”. Forma de plural ”ciubuce” nu este greșită însă nu se referă la același termen. Colonel: forma corectă de plural a substantivului „colonel” este „colonei”.
Care este forma corectă a substantivului macrou la plural
De asemenea, forma corectă de plural a substantivului „macrou” este „macrouri”. Forma corectă de plural a substantivului „monedă” este „monede”. „Monezi” este forma greșită.
Cum se spune sindrom la plural
Forma corectă de plural a substantivului „sindrom” este „sindroame”. „Sindromuri” este utilizat greșit. Pârâu: forma corectă de plural a substantivului „pârâu” este „pâraie”. „Pârâuri” este utilizat greșit.
Substantive care nu au plural
Nu în ultimul rând, în limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural, conform click.ro. Aveți în continuare câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism…etc.