Florin Ristei, scrisoare manifest către Guvern. Marea nemulțumire a juratului de la X Factor

Florin Ristei scrisoare către Guvern

În toată această perioadă, fie de lockdown, fie de carantină, cultura a fost dată de-o parte. Marea majoritate a artiștilor, fie actori, fie muzicieni, au avut de suferit, cel puțin financiar, în toată această criză. Printre cei afectați se numără și Florin Ristei.

Artiștii suferă din cauza crizei, în România

De la începutul crizei epidemiologice marea majoritate a instituțiilor de cultură au fost închise. Implicit tot ce înseamnă artiști, fie actori, fie cântăreți, etc, au avut de suferit de pe urma măsurilor restrictive luate de autorități.

Din aprilie Guvernul a încercat diferite forma de ajutor pentru angajații din domeniul cultural. În acest demers vorbim doar de cei angajați la instituțiile bugetare de cultură. În rest, toți ceilalți, freelancerii, au trebuit să-și găsească singuri modalități de susținere financiară.

Marea majoritate a artiștilor freenlanceri lucrează pe baze de contracte de colaborare, sau drepturi de autor, contracte slab plătite, din păcate. Printre cei afectați se numără și Florin Ristei, jruatul de la X-Factor-ul de anul acesta de la Antena 1.

Florin Ristei scrisoare către Guvern

Flroin Ristei, unul din cei patru jurați de la Antena 1, din cadrul show-ului X-Factor, a decis să tragă un semnal de alarmă și să atragă atenția guvernanților asupra unor lucruri omise de aceștia din moul proiect de schemă de ajutor de stat pentru cei din cultură.

Artistul atrage atenția ministrului de resort că din acest proiect artiștii nu sunt incluși în planul guvernului. Conform artistului, în proiect ar fi incluși daor organizatorii și deținătorii de spații de cultură, dar nu elementul principal, artiștii.

”SCRISOARE DESCHISĂ

Adresată domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Stimate domnule Ministru,
Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului COVID 19. Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul guvernului. Citind cele 5 măsuri vizate în schema de ajutor de stat, am observat că acestea se adresează operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librăriilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste 5 măsuri! Considerăm că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente ci mai ales de artiști. Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.
Cu mulțumiri,
Florin Ristei / FreeStay”, scrie artistul pe Facebook.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI