Florin Cîțu, anunțul momentului despre carantina de noapte și închiderea magazinelor la ora 18:00. Ce îi așteaptă pe români în curând

Florin Cîțu, anunțul momentului despre carantina de noapte și închiderea magazinelor la ora 18:00. Ce îi așteaptă pe români în curând
Florin Cîțu, anunțul momentului depsre carantina de noapte Sursă foto: Agerpres

Florin Cîțu a oferit în cursul zilei de astăzi  câteva informații de interes pentru cetățenii români, speriați de restricțiile dure ce urmează a fi introduse în orașele aflate în scenariul roșu. Potrivit premierului, persoanele care au certificatul verde vor avea mai multe avantaje și libertăți.

Vestea bună a momentului

În ciuda discuțiilor legate de închiderea magazinelor la ora 18:00, Florin Cîțu dă asigurări că această măsură va fi anulată pentru orașele care au rata d eincidență de peste 3 la mia de locuitori, ea putând fi intordusă doar în cazul în care rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori. În ceea ce provește carantina pe timpul nopții, persoanele vaccinate vor avea dreptul să umble pe străzi, atunci când autoritățile vor decide instituirea ei în orașele cu rată de incidență mare.

”Vom avea astăzi o ședință la Guvern pentru a adopta o hotărâre pentru a clarifica anumite măsuri. NU se vor închide magazinele la ora 18.00 peste 3 la mie, vom elimina această cerință. Vom merge pe 6 la mie. Iar eu am propus un lucru: în zonele carantinate, dacă ai certificat de vaccinare, noaptea poți ieși din casă. Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat să ai restricționată activitatea!”, a explicat Florin Cîțu în cadrul dezbaterii online „Plafonare versus compensare. Soluția salvatoare pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale”.

Premierul a continuat să argumenteze această decizie, subliniind necesitatea unei economii susținute și a unor reguli aplicate în mod corect față de persoanele care s-au vaccinat.

”Vreau ca economia României să rămână deschisă, doar așa vom avea resurse să plătim ce avem de plătit în această iarnă și în viitor. Cei care s-au vaccinat nu pot fi restricționați pentru că unele persoane nu s-au vaccinat. Trebuie să mergem mai departe. Dacă ai certificat de vaccinare, poți să mergi mai departe, să-ți vezi de viață”, a adăugat Florin Cîțu.

Timișoara intră din acest weekend în carantină de noapte

Anunțul premierului a fost făcut, după ce Timișoara devine primul oraș care reintroduce carantina de noapte și închiderea magaznelor de la ora 18:00 începând cu acest weekend. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, care a actualizat miercuri noile restricțiile, după ce rata de incidență a ajuns la 4,49 la mia de locuitori. Momentan, aceste restricții vor fi aplicate doar în timpul weekend-ului, deși în două localități din Timiș, unde rata a depășit 7,5 la mia de locuitori, restricțiile se aplică și în cursul săptămânii.

În urma creșterii ratei de incidență la 4.49, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a hotărât ca, începând de joi, 23 septembrie, în Timişoara, dar şi în restul localităților din Timiş care depăşesc rata de infectare de 3 la mia de locuitori, se se introducă obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o raza de 25 de metri, în jurul unor spaţii publice, cum ar fi pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţii comerciale și unități medicale.

 

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI