Flăcări la Paris: incendii provocate de Vestele Galbene. Președintele coboară din Pirinei: „Bulevardul Champs-Elysées a fost confiscat”

Flăcări la Paris: incendii provocate de Vestele Galbene. Președintele coboară din Pirinei: „Bulevardul Champs-Elysées a fost confiscat”

Paris, a doua zi după o nouă descindere a manifestanților cunoscuți ca „Vestele galbene”. Bilanțul a urcat în timpul nopții: sunt mai multe magazine jefuite și incendiate pe bulevardul Champs-Elysées, câteva persoane au fost rănite ușor în urma confruntărilor cu foțele de ordine, înspre care militanții în veste galbene aruncau cu pietre de pavaj. Iar numărul arestărilor a urcat de la 100, cât se anunțase inițial în cursul serii de sâmbătă, la 237, potrivit radio RTL Paris. La ora 21.00 sâmbătă seară în custodia poliției se aflau 144 de persoane.

Este rezumatul celei de-a 18-a acțiune de protest din ultimele patru luni față de măsurile sociale și fiscale ale președintelui Emmanuel Macron. Șeful statului, aflat la ski în munții Pirinei, și-a scurtat vacanța și a luat parte la o ședință de urgență la Ministerul de Interne ca urmare a protestelor extinse din țară.

Emmanuel Macron a spus că dorește „decizii puternice și complementare”, astfel încât să fie evitate noi acte de violență.

„Multe lucruri s-au făcut din noiembrie, dar foarte clar, ziua de astăzi arată că în aceste chestiuni și în aceste cazuri nu suntem acolo”, a adăugat Macron, cu referire la ultimele acte de violență, la jafuri și incendieri. Președintele crede că „toți cei care s-au aflat acolo s-au făcut complici” la „răpirea” bulevardului Champs-Elysees, notează radio RTL Paris.

Odată cu Parisul, și manifestanții din mai multe orașe au ieșit în stradă, inclusiv la Lyon, oraș aflat în regiunea centru-est a Franței, la Montpellier, din sudul țării, și la Bordeaux, în sud-vest.

Președintele Emmanuel Macron, nevoit să-și scurteze șederea în stațiunea La Monge din Pirinei pentru a reveni la Paris.

Vestele galbene, în stradă. Peste 30.000 de manifestanți în țară, 10.000 numai la Paris

Pe faimosul bulevard Champs-Elysées, ținta a milioane de turiști anual, manifestanţii au incendiat mai multe magazine și chioșcuri de ziare.

Noile jafuri au amintit de situația critică în care ajunsese Parisul în decembrie, în plină ofensivă a manifestanților „Vestele galbene” în capitala Franței.

În fața noului val de violențe, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Celebrul bulevard semăna a câmp de război, în niciun caz a zonă turistică, spuneau martorii.

Ministrul de interne, Christophe Castaner, susține că aproximativ 1.500 de militanţi „ultra-violenţi” s-au infiltrat printre cei aproximativ 10.000 de protestatari adunați în Paris.

„Există un anumit număr de oameni care nu au venit decât pentru a vandaliza.” Christophe Castaner, ministru de Interne

Recent, președintele și Cabinetul de miniștri au lansat o așa-numită „Dezbatere națională”, care implică discuții la nivel local între autorități și populație privind măsurile contestate. Emmanuel Macron este criticat, însă, pentru faptul că ar încerca doar să țină oamenii în casă și să tempereze mișcare, în loc să vină cu soluții la revendicările „vestelor galbene”.

champs elysees vestele galbene paris franta macron
Foto: captură Radio Europe 1 Paris

În privința forțelor de intervenție, trebuie spus că în Paris au fost mobilizați 5000 de jandarmi și 6 vehicule blindate. Sâmbătă, tot în capitala franceză, a avut loc și „Marșul secolului”, o manifestație prin care au fost denunțate schimbările climatice la care se estimează că au participat 45.000 de persoane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI