FIFA se implică în scandalul din Spania, după momentele inedite petrecute la finala Mondialului de fotbal feminin. Anunțul forului mondial

de: Beatrice Dumitru
24 08. 2023

Finala Campionatului Mondial de fotbal feminin, câștigată de Spania, a oferit un moment intens comentat. Președintele Federației de Fotbal, Luis Rubiales, a scandalizat lumea după ce a sărutat pe gură o jucătoare la festivitatea de premiere. FIFA a intervenit în scandal și a luat o decizie în acest sens. Ce a anunțat forul mondial.

Ce a anunțat FIFA în cazul lui Luis Rubiales

Luis Rubiales a sărutat-o pe gură pe jucătoarea Jennifer Hermoso în momentul în care i-a înmânat medalia de campioană mondială, gest pe care, într-un clip postat pe rețelele sociale, a mărturisit că îl regretă. Reacția sa a făcut înconjurul lumii și a declanșat un scandal uriaș în Spania.

După ce premierul Spaniei Pedro Sanchez l-a criticat dur pe Luis Rubiales și a catalogat gestul său ca ”inacceptabil”, a venit rândul lui Jennifer Hermoso să ceară măsuri drastice împotriva acestuia. Din cauza gestului făcut, președintele Federației Spaniole de Fotbal a devenit protagonistul unei anchete a FIFA.

Astfel, Comisia de Disciplină din cadrul FIFA a deschis un dosar disciplinar pe numele lui Luis Rubiales, Faptele sale pot constitui încălcări Articolului 13, alineatele 1 și 2, din Codul Discipinar FIFA, care se referă la ”comportament ofensator și încălcare a principiilor fair-play”, notează As.com.

Luis Rubiales a sărutat-o pe Jennifer Hermoso. Sursa foto: Twitter

”Comisia de disciplină a FIFA l-a informat pe Luis Rubiales, președintele Federației Spaniole de Fotbal, că îi deschide un dosar disciplinar pentru evenimentele petrecute în timpul finalei Cupei Mondiale Feminine din 20 august 2023”, precizează FIFA.

Jennifer Hermoso cere măsuri împotriva președintelui Federației

Jennifer Hermoso a lansat o declarație prin FUTPRO, sindicatul jucătorilor spanioli, în care cere să se ia măsuri împotriva lui Luis Rubiales. Iar Federația Spaniolă de Fotbal a confirmat că, în cursul zilei de vineri, va organiza o Adunare Generală Extraordinară.

”Condamnăm ferm conduita care încalcă demnitatea femeii. Solicităm Federației să implementeze protocoalele necesare, să asigure drepturile jucătorilor noștri și să adopte măsuri exemplare. Este esențial ca echipa noastră națională, actuala campioană mondială, să fie întotdeauna reprezentată de figuri care proiectează valori de egalitate și respect în toate domeniile.

Este necesar să avansăm în continuare în lupta pentru egalitate, o luptă pe care jucătoarele noastre au purtat-o cu hotărâre, aducându-ne în poziţia în care ne aflăm astăzi”, se arată în comunicatul FUTPRO.

Luis Rubiales, acuzat că ar fi dus o femeie într-o vacanță pe banii Federației

Postul spaniol ”El Confidencial” a dezvăluit că Luis Rubiales, în funcţie din 2018, se confruntă și cu acuzații potrivit cărora ar fi dus o femeie într-o vacanță de șase zile la New York, pe care a plătit-o din banii Federației.

De asemenea, el ar fi hărțuit și umilit o colegă, care susține că a întrebat-o despre culoarea lenjeriei ei și despre purtarea unor ”genunchiere” pe vremea când lucrau împreună.

Spania a câştigat în premieră Cupa Mondială de fotbal feminin, găzduită de Australia şi Noua Zeelandă, după ce a învins Anglia, cu scorul de 1-0, în finala desfăşurată pe 20 august, pe Stadium Australia din Sydney.