Festivalul de Film de la Cannes 2024: De ce își scot celebritățile tocurile pe covorul roșu? Povestea interesantă din spatele acestui gest

de: Alex Cazacu
16 05. 2024

Festivalul de la Cannes 2024 a început pe 14 mai. Timp de 10 zile, cea de-a 77-a ediție a evenimentului va reuni vedete din industria cinematografică internațională. La fel ca și în edițiile trecute, multe staruri internaționale vor păși pe covorul roșu. Unele dintre vedete nu doar pozează în fața camerelor de filmat, ci își dau jos și tocurile. În spatele acestui gest se află o poveste grozavă.

Festivalul de Film de la Cannes 2024 se desfășoară în perioada 14 – 25 mai

Festivalul de la Cannes 2024 se desfășoară în perioada 14 – 25 mai. La ceremonia de deschidere, mai multe celebrități internaționale au defilat pe covorul roșu. Mai multe vedete din lumea filmului au fost prezente fără tocuri la acest eveniment, iar asta nu din cauză că erau prea obosite.

Povestea controversată a tocurilor și a actrițelor a început în 2015, când mai multe femei au fost excluse de la ediția din acel an pentru că purtau pantofi cu talpă plată. Eu bine, în conformitate cu codul vestimentar al Festivalului de la Cannes, este obligatoriu să se poarte pantofi cu toc înalt.

După eveniment, Thierry Fremaux, directorul Festivalului de la Cannes, a lămurit că nu era obligatoriu și că nu s-a încălcat vreo regulă a festivalului. Cu toate acestea, la scurt timp, vedetele industriei cinematografice au început să ia atitudine, considerând că este un act sexist, întrucât bărbaților nu li se cerea astfel de lucruri și nici nu erau excluși din spații, potrivit Panorama.

Vezi și: Accidente vestimentare de neînchipuit pe covorul roșu de la Cannes

Vedetele care și-au dat jos tocurile la Festivalul de la Cannes

La Festivalul de la Cannes 2016, după un an de la problema cu femeile care nu au putut intra la eveniment pentru că nu purtau tocuri, Julia Roberts a pășit desculță pe covorul roșu. Doi ani mai târziu, Kristen Stewart și-a făcut apariție purtând pantofi cu toc, însă și i-a scos ca să pozeze.

„Oamenii se supără dacă nu porți tocuri, dar nu mai pot cere asta de la nimeni. Dacă nu le cer băieților să poarte tocuri și rochie, nici eu nu port”, declara, la vremea respectivă, actrița din „Twilight”.

Printre femeile celebre care și-au scos tocurile la acest eveniment cinematografic se numără și Cate Blanchett, Jennifer Lawrence sau Isabelle Huppert. Deși nu au pozat desculț, actrițele și-au arătat solidaritatea purtând tocuri care simulau piciorul gol. Au trecut mulți ani de când a apărut povestea controversată, însă ea continuă să fie amintită chiar și în prezent.

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes 2024

Filmul documentar „Nasty”, despre viața și cariera marelui tenismen român Ilie Năstase, și filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” au fost incluse în selecția ediției din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Regizat de Tudor Giurgiu, Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, documentarul „Nasty” va fi prezentat la Festivalul de la Cannes 2024, în cadrul secțiunii „Proiecții Speciale”. Pelicula urmărește cariera primului număr 1 din istoria clasamentului ATP (cu imagini de arhivă), de la primul US Open câștigat și până la amprenta pe care fostul mare tenismen român a lăsat-o în lumea tenisului.

Află și: Câți bani a făcut Ilie Năstase cu documentarul „Nasty”. Filmul are un succes uriaș