Fenomenul uimitor care apare în cea mai veche biserică din România. Astronomii sunt uluiți și ei VIDEO
Un fenomen uimitor s-a petrecut în cea mai veche biserică din România. Mulți au rămas fără cuvinte atunci când au văzut asta. Este vorba despre un lucru straniu remarcat de pasionații de astronomie. Lăcașul de cult a fost zidit aproape în întregime din cărămidă romană și datează din secolele XI-XII. O legendă locală indică faptul că ea a fost clădită de cavalerii templieri la întoarcerea din Ierusalim.
Fenomen straniu descoperit de astronomi: ce s-a întâmplat în cea mai veche biserică din România
Specialiștii au descoperit faptul că cea mai veche biserică din România se comportă ca un imens ceas solar. Fenomenul straniu a fost indicat de pasionații de astronomie.
Lăcașul de cult este zidit aproape în întregime din cărămidă romană. Mai exact, este vorba despre biserica Rotunda din Geoagiu. Clădirea datează din secolele XI-XII şi se numără printre cele mai vechi biserici păstrate în România.
Legenda locală arată că ar fi fost ridicată de cavalerii templieri la întoarcerea din Ierusalim, pe drumul roman care străbătea Geoagiului spre munții Apuseni, dar acest lucru nu este susținut și de documentele existente.
Datele istorice arată că Rotunda este construită înaintea epocii templierilor. În cutea bisericii au fost descoperite peste 70 de morminte medievale în cadrul unor campanii arheologice din anii ’90, informează adevărul.ro.
,,Aceasta a fost ridicată către sfârşitul secolului al XI-lea”
„Cel mai vechi mormânt cercetat a fost datat cu ajutorul unei monede emise în vremea domniei regelui Ladislau I al Ungariei (1077-1095).
Mormântul face parte din cel mai vechi orizont de înmormântări practicat în cimitirul din jurul Rotondei. În zona apropiată edificiului, înmormântările medievale mai târzii deranjează de cele mai multe ori mormintele care aparţin perioadei arpadiene.
Pentru datarea rotondei, ne menţinem în continuare părerea – exprimată de altfel şi cu alte ocazii – că aceasta a fost ridicată către sfârşitul secolului al XI-lea”, arăta raportul cercetărilor arheologice, conduse de Gheorghe Petrov, publicat în 1996.
Proiecția luminii poate fi modelată
Aknai Szilard a reușit să surprindă trei tipuri de alinieri solare care fac razele soarelui să treacă într-o fereastră a lăcașului și să se reverse prin altele.
Unul din cele mai spectaculoase fenomene de acest gen a fost observat la mijlocul lunii aprilie, dar și la finalul lunii august și începutul lunii septembrie. Pentru scurt timp razele soarelui au pătruns prin fereastră din vestul navei și s-au aliniat cu fereastra estică.
„Merită să mai observăm faptul că Rotonda din Geoagiu se comportă precum un imens ceas solar, fixând în teren anumite repere temporale cu ajutorul luminii.
Proiecţia luminii poate fi modelată din punct de vedere geometric după regulile aplicabile cadranelor solare”, arată autorul studiului „Fenomene luminoase la Rotonda din Geoagiu”.