Fenomenul rar care a avut loc la Sulina. Imagini superbe. Ce se întâmplă acolo cu Marea Neagră

de: Stan Nicu
19 05. 2023

Au fost surprinse fotografii incredibile la noi în țară. Care este fenomenul rar care a avut loc la Sulina și de unde au apărut imagini superbe. Ce se întâmplă acolo cu Marea Neagră în această perioadă este incredibil.

Fenomen ciudat la Sulina. Ce au putut vedea cei care s-au aflat în zonă

Au apărut câteva fotografii surprinse din locul în care Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră. Fenomenul este cunoscut printre experți și de data aceasta a fost imortalizat la Sulina.

Astfel, se poate vedea cu Dunărea, având o culoare maronie se întâlnește cu apa Mării Negre, care are o culoare verde.

Fotografiile au fost surprinse joi, 18 mai

„Sulina La vărsarea Dunării în Marea Neagră
18 Mai 2023
Apa Dunării dulce și mai caldă, plină de materiale organice, plante, mătasea broaștei, mâl, și alte sedimente și cu densitate mai mică o întâlnește pe cea a mării, sărată și rece.
Foto credit @Mihai Calin”, anunță Meteoplus pe pagina de socială.

Diferența de culoare nu este magie

Diferența de culoare dintre cele două ape, care apare la vărsarea Dunării în Marea Neagră, nu este un fenomen rar și nici o magie. Chiar și așa, mulți dintre cei care nu cunosc fenomenul au impresia că fotografiile sunt trucate, fiind imposibil să arate așa.

De asemenea, spectacolul vizual oferit de Dunăre la vărsarea în Marea Neagră nu poate fi văzut oricând, oricum și niciodată în același loc.

Dunărea are puterea să aducă acest fenomen

„Totul depinde de debitul Dunării. Dacă este mai mare, această diferență de culoare apare mai departe, în larg, iar dacă debitul este mai mic este mai vizibil și aproape de țărm.

Este vorba despre două categorii de apă, cea marină, care are o salinitate mare și cea fluvială, care este dulce și are încărcătură planctonică și de sedimente, de aceea este mai verzuie.

Cele două tipuri de apă au și temperaturi diferite, astfel că, fizic, nu se pot amesteca. Apa Dunării, fiind mai caldă, mai proaspătă și mai încărcată organic, generează și o încărcătură de fitoplancton în mare, de aceea este verde. Apa mării, în schimb, se oglindește cu cerul, este mult mai densă și nu se amestecă. Practic, apa dulce a Dunării rămâne la suprafață, iar cea sărată stă la adâncime.

Fenomenul se numește pană de sedimente

Acest fenomen este numit și „pană de sedimente”. La noi, este paralel cu țărmul, pentru că avem un curent marin, general, permanent, care merge pe direcția N-S”, a declarat biologul Răzvan Popescu-Mirceni, directorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin din Constanța, potrivit discoverdobrogea.ro.