Fenomenul inedit care a acaparat Timișoara. Cu ce s-au trezit oamenii pe mașini și clădiri

de: Ionuț Vieru
16 03. 2022

Deasupra Timișoarei a ajuns un nor de praf saharian, iar mașinile oamenilor au fost acoperite aproape în totalitate. Locuitorii au fost surprinși când au văzut fenomenul, însă meteorologii spun că este abia la început.

Nor de praf saharian în vestul României

În această dimineață, clădirile, străzile și mașinile din Timișoara au fost acoperite de un strat destul de gros de praf maroniu. Potrivit experților, acest lucru se datorează furtunilor puternice de nisip din deșertul african. Fenomenul va afecta o mare parte din țările europene, mai ales pe cele din vest.

Cu toate acestea, meteorologii spun că nu sunt motive de îngrijorare. Acest fenomen este unui obișnuit și, de regulă, începe primăvara și poate dura uneori până la începutul toamnei. Același lucru s-a întâmplat și în Caraș Severin, unde ploaia măruntă care a început la primele ore ale dimineții a lăsat deja urme pe mașini.

Cele mai afectate țări vor fi Spania, Franța, Portugalia, vestul Italiei și sudul Marii Britanii, spun experții. Circa 800 de milioane de tone de praf se răspândesc în fiecare an din regiunile deșertice din nordul Africii în întreaga lume. Fenomenul nu este toxic, însă persoanele cu probleme respiratorii sunt sfătuite să aibă mai multă grijă și să stea în casă.

Norul de praf a ajuns și în Sibiu

Și sibienii au avut parte de o surpriză în această dimineață, atunci când au realizat că mașinilor lor sunt acoperite de același praf. Norul de praf saharian a început din vestul țării și continuă să se deplaseze către centru și restul țării. Urmele acestuia au apărut imediat pe mașini, clădire, șosele, apoi în unele zone au fost urmate de câțiva nori de zăpadă.

Din cauza furtunilor din zona Saharei, norul de praf a fost purtat de curenții de aer către Europa. Acesta și-a lăsat amprenta cel mai mult în vestul continentului, unde cerul a devenit întunecat din cauza prafului.

„O cantitate destul de impresionantă de praf saharian se îndreaptă înspre sud-vestul şi centrul Europei”, anunța Severe Weather Europe.

Meteorologii europeni spun că fenomenul este unul normal și se întâmplă în fiecare an. Cu toate acestea, cel care traversează Europa este impresionant prin extindere și intensitate. În unele regiuni din Spania, cerul a devenit portocaliu din cauza rafalelor puternice, iar oamenii au fost sfătuiți să stea în case.