Fenomenul din Marea Neagră care i-a uluit pe cercetătorii români. Ce a apărut la malul mării

de: Năstase Mirabela
08 05. 2020

Se pare că, în lipsa industriei și a turiștilor care lasă multă mizerie în urmă, Marea Neagră și plajele de pe litoral se află în plin proces de refacere.

Fenomenul din Marea Neagră care i-a uluit pe cercetătorii români. Ce a apărut la malul mării

Potrivit cercetătorilor, fauna și flora sunt la cel mai bun nivel din ultimii 25 de ani, iar semnele sunt vizibile: apa este de o claritate ieșită din comun, iar delfini de mari dimensiuni vin aproape de mal la vânătoare de chefal.

Imaginile cu delfinul care s-a apropiat de mal, la vânătoarea de chefali, au fost filmate în portul Constanța, iar biologii pun cmportamnetul acestuia pe seama schimbărilor în bine din Marea Neagră.

În această perioadă, fără un trafic maritim intens, apa este mult mai curată, iar flora și fauna au început să își revină. Adrian Bâlbă, managerul Delfinariului Constanța, a declarat:

„Noi, retrăgându-ne, am lăsat loc liber și altor specii să se bucure de mare. La Marea Neagră, acum, ecosistemele învie, reînvie, iar delfinii vin către mal să pescuiască. Nu numai delfinii, toate animalele se bucură de retragerea noastră, de faptul că le lăsăm mai mult spațiu vital. În definitiv, natura ne învață, ne-a dat o lovitură de copită, ne-a pus botniță și a zis: „Ușor, nu sunteți numai voi pe lumea asta.”, a precizat acesta.

Iar privită de la înălțime, Marea Neagră seamănă tot mai mult cu Marea Mediterană, devenind o mică perlă de azur, cu o apă foarte clară. Cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa din Constanța, care au și pornit un studiu pe această temă, sunt de părere că acestea sunt efectele blocadei din timpul pandemiei.

Simion Nicolaev, directorul Institutului „Grigore Antipa” din Constanța a afirmat: „Putem afirma cu certitudine că din punct de vedere al calității apelor, lucrurile sunt în regulă, în sensul că nu avem depășiri ale indicatorilor, nici pe departe. Indicatorii sunt acum situați la valori foarte mici, în comparație cu perioadele de acum 20-25 de ani.”

O mare mai curată, mai mult pește

De asemenea, o mare mai curată înseamnă și mai mult pește, iar pescarii recunosc că de ani buni nu s-au mai întors din larg cu bărcile atât de pline. Astfel, la fiecare ieșire, prind cel puțin două tone.

„Și nouă ni se pare foarte ciudat că apa este foarte limpede. Avem talianul băgat de o săptămână, de opt zile, mai exact, merge foarte bine, efectiv niciodată nu s-a întâmplat să așa .. chiar din prima să meargă așa bine. Presupun că apa nepoluată și încălzirea ei încet, încet ar fi explicația.”, a declarat un pescar, potrivit stirileprotv.ro.

Mai rămâne de văzut dacă și turiștii care vor veni la mare în momentul deschiderii sezonului estival vor proteja tot ceea ce natura a reușit să curețe. Amintim că anul trecut ecologiștii au anunțat că la finalul sezonului au recuperat din nisip și din mare cea mai mare parte de deșeuri din ultimii 20 de ani.